ej będe robił kimchi. Ale mam tylko taki duzy pojemnik 3-4 litry. Czytałem ze kimchi po otworzeniu trzeba zjesc w kilka dni bo bakterie z lodówki i wilgosc będą sie po trochu dostawały do srodka i bedzie sie psuło. Prawda to? Chciałbym jesc ten pojemnik z miesiąc. A druga sprawa to czy pojemniki w lodówce otwierać i przemieszać czasem? boje sie ze cisnienie wzrosnie i wybuchną jak otworze lodówke i oberwe szkłem w tętnice szyjną i sie wykrwawie #gotujzwykopem #kimchi
@Itslilianka: takie miesieczne kimchi jest super. A i przez pierwsze dwa tygodnie nie zamykam pojemnika/sloja. Wystarczy zimne miejsce, bo ci lodowka zapachem przejdzie.
@mielonkazdzika: będe ją rozmrażał niedłog wiec whatever. No nic, jeden zostawie poza lodówką a drugi w. Orientujesz sie czy po 3 dniach poza lodówką juz jest git? Chce zrobic pieroogi z kimchi. Wsm oblizałem rekawiczke jak ubijałem wczoraj i smakuje chyba git. Kwaśne i ostre xd
@Itslilianka: z tym psuciem to nie prawda. Jadałem roczne kimchi trzymane w sloiku w lodówce. Nigdy nie mieszałem. Raczej po wzięciu porcji ubij kapustę z powrotem. Jak dasz do ciepłego to ci szybciej skwasnieje, ale się je zepsuje. W tym jest tyle kwasu i kapsaicyny oraz soli że mala szansa.
Wpis z mikrobloga
Skopiuj link
Skopiuj link