Wpis z mikrobloga

Zawsze mnie śmieszyła argumentacja klepaczy "eee jako np.lekarz to ja dopiero po 30 będę zarabiał tyle co programista" tak jakby w wieku 25 lat po studiach już się powinno brać mieszkanie w centrum top 5 miast na kredyt pod kurek pracujac w branży gdzie jedno pierdnięcie na giełdzie powoduje że zostajesz zwolniony. Myślenie prostego chlopa, który woli dostać 20 piw od razu zamiast 500zl miesiecznie do wykorzystania w monopolowym.
#pracait #programista15k
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jako np.lekarz to ja dopiero po 30 będę zarabiał tyle co programista

@jose_bambaryla: bliżej 35. Do tego czasu programista zwykle zaczyna rozglądać się nad porzuceniem mieszkania pod wynajem i przeprowadzeniem się do domu pod miastem ze swoją rodziną 2+2. Lekarzowi to obojętne, bo i tak będzie spał po dyżurkach do tego czasu, a dzieci w planach nie ma, bo nie ma kiedy je wychowywać.
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: to chyba jest tzw. cope. Młody lekarz stażysta czy tam rezydent zaczyna od 10k /m-c, do tego dorabia w POZ. To tylko taka wykopowa narracja, że lekarz junior zarabia minimalną. Oczywiście po 30-tce zarobki lekarza rosną jak na drożdżach i szybko osiągają pułap 20-60k, a często więcej. Dodatkowo te 20k to dla najłatwiejszych specjalizacji i za 8h albo i mniej pracy w przychodni, pracy gwarantowanej dożywotnio.

Tymczasem programista ma
  • Odpowiedz
Ageism w tej branży jest potężny.

Chyba za dużo się reddita naczytałeś

Programistów 50+ w Polsce prawie nie ma, a przecież to są ludzie, którzy kończyli informatykę w 1998-9 roku

To
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: przecież lekarz stażysta zarabia podobnie do junior deva. Tylko potem może otworzyć własną praktykę 300 zł/poradę albo wziąć kontrakt za 40-60k, a programista zobaczy takie pieniądze jak świnia niebo. Dodatkowo na jego usługi zawsze był i będzie popyt, a IT to obecnie branża z najbardziej niepewną przyszłością w Polsce.
Co do Reddita - no właśnie tam piszą ludzie z krajów gdzie IT jest o 10-30 lat przed Polską. Obecni
  • Odpowiedz
przecież lekarz stażysta zarabia podobnie do junior deva.

zarabia jakies 8000-10000 netto w default city.

Tylko potem może otworzyć własną praktykę 300 zł/poradę

oczywiście, jeżeli ma pacjentów. Jak nie ma to albo musi mieć znajomych którzy nagonią, albo samemu nagonic z publica - nie kazda specka sie do tego nadaje

albo
  • Odpowiedz
@fiir: 8-10 000 netto zarabia też junior dev, czyli pierwsze 3-5 lat pracy. Jak tę pracę w ogóle ma, bo jest po kilkaset osób na miejsce. Wy lekarze to myślicie, że ile taki junior w IT zarabia? Po 5 latach przeskoczy na 25k na fakturze, po dalszych 5 dojdzie do 30-35k i to jest absolutny sufit programisty. Sufit lekarza to 60-80k i to jak nie zakłada niczego swojego.
  • Odpowiedz
o storkach kolezanek mojej dziewczyny ktore probuja znalezc hehe odpowiedniego (hipergamia jak zawsze xd) meza w 80-120k miastach to moge ksiazki pisac.

@fiir: możesz zacząć od swojego tagu na wykopie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz