Wpis z mikrobloga

Tak sobie rozkminiam, ze w sumie to gdyby nie roszczeniowe deweloperuchy, gdyby przywrócić ceny m2 do normalnych rozmiarów.
Gdyby banki nie ruchały nas aż tak w dupe na kredytcie hipotecznym tylko dały trochę bardziej europejskie ceny za kredyty.
I gdyby ktoś normalny z rigczem wziął się za problem naszej demografii (sprawy aborcyjne, adopcyjne, żłobkowe, ulgi podatkowe za dzieci, wczesniejza emerytura np za jedno dziecki 6 miesięcy wczesniej dla ojca, 18 mies. Dla matki ale po 2 drugim dziecku 3msc/6mscy odpowiednio).
To nasza gospodarka dała by rady. Ludzie nie wyjeżdżaliby za chlebem za granicę, myślę że połowa ktora wyjechała w ostatnich 10 latach przynjamiej zaczęłaby myśleć nad powrotem do Polski. Nie byłoby gadania o emigrantach czy lepiej przyjąć z bliskiego Wschodu czy z Ukrainy...
Właściwie to te dwie kwestie które w ostatnich powiedzmy 8 latach najbardziej nam doskwierają, gdyby je rozwiązać, to myślę że wskaźnik zastępowalności zbliżył by się do celu
#polityka #ekonomia #nieruchomosci
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tenoy demografii nie da się już naprawić. Żaden rozwinięty kraj tego nie zrobił inaczej niż sprowadzając dzicz. W Afryce ona siądzie w swoim czasie, niech tylko powąchają dobrobyt. W Azji już się to zadziało i wszystko walnęło mocniej niż w Europie czy USA. Pogódźmy się z tym, że jesteśmy w ostatniej fazie istnienia.
  • Odpowiedz
Pogódźmy się z tym, że jesteśmy w ostatniej fazie istnienia.

@AmerykanskiRewolwerowiec: Ludzkość nie wyginie, ale cywilizacyjnie wrócimy w turbulentny okres techno-sredniowiecza.

Wizygoci u bram, a my siedzimy w łaźni i walimy konia do kolejnego mieszkania na wynajem w kredycie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@AmerykanskiRewolwerowiec: a czy jakikolwiek rozwiniety kraj cokolwiek robil zeby naprawic dzietnosc?

Bo zycie na zachodzie, choc znacznie latwiejsze niz w polsce, to jest duzo ciezsze niz tam mieli 40 lat temu

Tam boomerstwo wtedy odkrylo rentierstwo i wladze kapitalu i od tamtej pory ruchaja mlodych

U nas z oczywistych wzgledow zostalo to opoznione
  • Odpowiedz
Wizygotów nie da się pozbyć inaczej niż przez ekstremalną radykalizację społeczeństwa.

@AmerykanskiRewolwerowiec: No to czekać nas będzie seria jednorocznych premierów/cesarzy i złupienie Europy, potem już z górki bo raptem kilkaset lat do pierwszej konsolidacji karolińskiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@broker chciałem podebatowac i wyrazić własne zdanie. Mówię tu o utopijnym spełnieniu się 3 warunków. Co jest oczywiście prawie niemożliwe. No chyba że wybierzecie mnie ja wam obiecam
  • Odpowiedz