Wpis z mikrobloga

Koledzy programiści, jeśli klient chce pilnie dokumentację do kodu i przebąkuje o zamrożeniu projektu, to znaczy, że znalazł kogoś, kto ten projekt zrobi taniej? A kto go potem utrzyma i będzie naprawiać błędy - krasnoludki??? Dla mnie jako jednoosobowego zespołu to zła wiadomość. Za długo trwa projekt i nic się nie posuwa do przodu. Z jednej strony powinienem mocniej cisnąć, ale nie znalazłem rozwiązania na zmęczenie na fotelu (kręgosłup?) i problemy z podejmowaniem decyzji (bo są tematy, z jakimi wcześniej nie miałem styczności i zamiast zrobić najprościej, to zastanawiam się i kombinuję zamiast dowieźć cokolwiek, żeby klient widział wartość dodaną). Czy w takim razie powinienem sabotować pisanie dokumentacji (choć tym zajmuje się już PM, a ja mam uzupełnić braki) i przycisnąć projekt, ewentualnie szukać finansowania klientowi (ale kontaktów z rządem nie mam żadnych)? #przegryw #programista15k
SendMeAnAngel - Koledzy programiści, jeśli klient chce pilnie dokumentację do kodu i ...

źródło: 3451f5cc-63a0-4803-ac59-ccf2a83fd6c2

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zresztą ciekawe co by było jakbyście używali biblioteki która należy do waszej firmy. Czy można żądać tantiemów?

@programista3k: Dobre pytanie. Kiedyś był pomysł, aby wykorzystać technologię rozwijaną przez firmę i używaną już w innych projektach. W tym przypadku prawdopodobnie musieliby zapłacić / wykupić licencję lub zrezygnować z tej funkcji.
  • Odpowiedz