Wpis z mikrobloga

• 0
@maniek74: to są średnie spółki. Możesz wynaleźć jeszcze wiele nieznanych mi indeksów które z całą pewnością rosną w perspektywie 5 czy 10 lat, bo jak wiadomo, głównie inwestuje się w indeksy na polskich małych spółkach i trzyma przez 5 lat, bo małe spółki z GPW są jak złoto i inwestuje się w nie długoterminowo.
  • Odpowiedz
@girabaldi mWIG40 to nieznany ci indeks? to wiele wyjaśnia. W twoim wysrywie powinno być W20, który jest przeładowany upolitycznionymi spółkami skarbu państwa, a nie GPW
  • Odpowiedz
  • 0
@maniek74: no nie, bo nikt normalny nie patrzy na mwig40TR z uwzględnieniem dywidend żeby podciąnać temat pod tezę tylko klepie mwig40.

Druga sprawa, że wklejasz jakieś wykresy za okres 5 lat albo od początku istnienia indeksu. Ostatni rok całe GPW drepce w miejscu i robi dwa kroki do przodu żeby zrobić dwa kroki wstecz, o ile w ogóle robi kroki do przodu. Jak chciałem inwestować długoterminowo to sobie kupiłem złoto
  • Odpowiedz
Jak chciałem inwestować długoterminowo to sobie kupiłem złoto i trzymam 5 lat a nie akcje CDProjektu czy CIGames.

@girabaldi: No ale akurat długoterminowe "inwestowanie" (w zasadzie spekulowanie) w taki CDPR to jest dobry pomysł xD Kupujesz akcje w dołku po premierze i sprzedajesz jak jest hype. Jeszcze 2 lata temu można było kupić akcję po 80-90 zł i od tego czasu cena wzrosła o 100 zł na papier. A przypominam,
  • Odpowiedz
  • 0
@Roszp: może tak, może nie, inwestorzy 11bit się z Tobą nie zgodzą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ogólnie inwestowanie dużych kwot na długi termin na GPW jest obarczone ryzykiem, że jutro spółka zniknie z giełdy i puff, razem z nią Twój hajs jak z ideabank
  • Odpowiedz
może tak, może nie, inwestorzy 11bit się z Tobą nie zgodzą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@girabaldi: to teraz zadajmy sobie pytanie, czy ludzie kupujący akcje spółki z hajpowanej branży przeprowadzali analizę techniczną i w związku z tym zasługują na miano inwestora, czy po prostu liczyli na to, że po wydaniu tej gry, która jednak nie powstała, akcje wystrzelą na orbitę ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz