Wpis z mikrobloga

@KonserwatywnyMocny: nie ma pasażerów na tym statku, wszyscy jesteśmy załogą.
Załóżmy że zostałeś zwolniony z obrony, kacapy wygrywają wojne i są w całej europie.

What's your gain? "Przynajmniej zamordują mnie jako wygrywa którego nie wzieli w kamasze"? Nie ogarniam twojej logiki.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Kiedyś żeby zachęcić plebs do wojaczki trzeba było zapłacić, nadać ziemię, przywileje, dać udział w łupach, jakieś rozrywki typu plądrowanie, gwałcenie czy grabieże zapewnić a teraz wystarczyło co mniej lotnych przekonać że wojaczka jest w ich interesie a w nagrodę wystarczy blaszka na kolorowej kokardce jak im urwie łapy.
@thorgoth tiaaa wszyscy jesteśmy załogą broniącą statku armatora który każe sobie słono za ten przywilej płacić ( ͡~
  • Odpowiedz
@thorgoth: Można jeszcze np olać armatora i wysiąść w najbliższym porcie kiedy dowiesz się że ma zamiar wysłać cię w rejs do Mogadiszu. Ba jak przyjdzie co do czego i przespałeś ten moment możesz wiać szalupą ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@thorgoth: Aspiracje to sobie mogą mieć, zresztą zawsze znajdzie się dość odpowiednio zindoktrynowanego mięsa armatniego, a jeżeli takowe się skończy to w ekstremalnych przypadkach Janusz-armator będzie musiał zapłacić uczciwą cenę za ryzyko, względnie przyłączysz się do piratów jak już naprawdę będą kończyć opanowywać ostatni port ¯\(ツ)/¯

Grunt to dobrze wycenić swoją skórę realnie oceniając ryzyko.
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Moskvin: no właśnie o to chodzi że u armatora nawet w tej drugiej klasie całkiem wygodnie mi się płynie, a standardy cywilizacyjne piratów nie korespondują z moimi.
Stanowczo wolę cywilizować armatora niż oddać stery piratom
  • Odpowiedz
@thorgoth: A tak wracając trochę na ziemię to chciał bym żeby ludzie którzy naprawdę są gotowi do obrony kraju, wartości czy to tam ich jeszcze kręci sprzedawali elitom własną skórę za trochę więcej jak blaszka na wstążce.
  • Odpowiedz
@thorgoth: Standardy u armatora czy piratów mają drugorzędne znaczenie jak skończysz w błotnistym dole z bebechami na wierzchu. Ba im wyższe standardy masz u owego Janusza tym wyższe standardy możesz sobie zapewnić u piratów (σ ͜ʖσ)

Zresztą spadek standardu życia > usmażenie żywcem w metalowej puszce w cudzym interesie
  • Odpowiedz
A tak wracając trochę na ziemię to chciał bym żeby ludzie którzy naprawdę są gotowi do obrony kraju, wartości czy to tam ich jeszcze kręci sprzedawali elitom własną skórę za trochę więcej jak blaszka na wstążce.

@Towarzysz_Moskvin: całkowicie się z tym zgadzam. Po prostu to płynne przejście "nie lubie deweloperuchów, ceny tudemun, więc niech tu przyjdzie rosja, wszystko jedno, gorzej nie będzie" to postawa samobójcza.
Będzie gorzej. Dużo gorzej.
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Moskvin: agonalna śmierć w okopach nie jest udziałem nawet 10% Ukraińców, myśle że z nami nie byłoby gorzej.
Ruski mir jest udziałem niemal 100% mieszkańców ruskiego miru.

Mając wybór chyba lepiej mieć 10% szans na śmierć niż 100% szans na życie w ósmym kręgu u Dantego.
  • Odpowiedz
@thorgoth: Teoretycznie zatrudniamy polityków żeby zapewnili państwu pokój i żeby uczestniczyć w ich wojnach statystyczny szary obywatel musi mieć bardzo wymierną korzyść w zachowaniu status quo. Problem w tym że większość chłopów pracujących w fabryce smrodu na czynsz dla rentiera średnio takowy interes ma.

W wojnie powinni w pierwszej kolejności uczestniczyć ci którzy mają w niej największy interes i ci którzy mają najwięcej do stracenia. Obaj dobrze wiemy że jest
  • Odpowiedz
@thorgoth:

agonalna śmierć w okopach nie jest udziałem nawet 10% Ukraińców, myśle że z nami nie byłoby gorzej.

Ruski mir jest udziałem niemal 100% mieszkańców ruskiego miru.

Widzę że wjeżdża instytut danych z d--y więc chyba podziękuję za dalszą dyskusję. Od siebie dodam że można poczytać o weteranach ukraińskich którzy nie byli rotowanie od początku wojny, polecam ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Acha jak by co to
  • Odpowiedz