Wpis z mikrobloga

Dołączyłem do obozu #bambulab P1S/AMS i mam pytanie do posiadaczy P1/X1 jakich płyt używacie. Do #prusa miałem kupione wszystkie oficjalne płyty plus jeszcze chińskie z wzorkami, a korzystałem praktycznie tylko z Satin. Nie chcę znowu wydawać kupy kasy na blaty których nie użyję, stąd pytanie do was z jakich płyt głównie korzystacie?

Drukuję głównie PLA/PETG oraz trochę TPU i ASA (chociaż mając teraz komorę nie wykluczam okazjonalnie nylonu/PC)

#bambulab #druk3d
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Diabl0: Smoth i tą teksturowaną dołączoną w zestawie. Tam gdzie potrzebuję lepszej przyczepności to używam textured bo ma większą powierzchnię przez nieregularny kształt, ale to praktycznie głównie do trudniejszych materiałów.
  • Odpowiedz
@Diabl0 na początku zakupu używałem cold plate, ale babranie się z klejem to nie dla mnie. Zmieniłem na złotą teksturowaną z aliexpres i wszystko na tej drukuje. Teraz jeszcze zastanawiam się nad CryoGrip, bo pla można już w 30 stopniach dla stołu drukować
  • Odpowiedz
@Diabl0: textured z zestawu P1S/X1C z bieżącej produkcji jest król płyt jak lew jest król dżungli. Zamowiłem sobie dodatkowe z bambusa i leżą w szufladzie, no chyba że naprawdę dla dzieci drukuję to gładka z tymi fiubdzdziu wzorkami typu gwiazdki, ew. czasem taka z efektem carbonowym jak bardzo muszę pokazać biedakom enderakom co to jest JAKOŚĆ ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: Dzięki - Smooth to jest to czego mi było trzeba :)

@Podstarzaly_Mandalorianin: Zgadzam się - Textured PEI jest czad. Przez tydzień nie myta, bez kleju i tylko raz odkleił mi się obiekt (z mojej winy - zapomniałem o supporcie). Ba - klej przydał by się tylko raz aby... pomóc odkleić wydruk z ASA :D Niestety przy części wydruków faktura spodu psuła mi efekt wizualnie, gdzie Smooth PEI
Diabl0 - @Kryspin013:  Dzięki - Smooth to jest to czego mi było trzeba :)

@Podstarza...

źródło: IMG20241120091950

Pobierz
  • Odpowiedz