Wpis z mikrobloga

#scam #pytanie #pytaniedoeksperta #komputery #smartfon

nie jestem na bieżąco w technologii i wszelkiego rodzaju oszustwach internetowych więc może mnie ktoś oświeci dzwonił do mnie dziś jakiś Lorenzo Rosa z Angoli +244 949 461 208 na Whats App'a, oczywiście odrzuciłem to połączenie i zablokowałem numer ale to nie pierwszy takie połączenie u mnie w domu ponieważ wcześniej dzwonili na matki telefon z Ugandy wie ktoś o co kaman z tym syfem może trzeba podjąć jakieś kroki związane z zabezpieczeniem telefonów sieci domowej cokolwiek
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wilson_: Na Whatsapp nie odbierać żadnych połączeń i nie akceptować dziwnych znajomości - tyle, tu nic więcej nie zrobisz. Natomiast na telefon używam aplikacji "Odebrać telefon 2024" ona mi filtruje wszelkie próby połączenia z dziwnych numerów jak i wszelkiego marketerów i inne.
  • Odpowiedz
@Wilson_: Po prostu po jakimś wycieku krążą po brokerach. Nie musi to nawet być skutek włamu na jakiś serwis (jak morele), tylko nieostrożność danej usługi która milion pięćset partnerów.

Ogólnie na dzisiejsze czasy przyda się zacząć od co najmniej min. dwóch numerów telefonów, z rolami: 1. poważne, 2. znajomi i reszta.
Można mieć więcej telefonów i rozdzielić na więcej ról, ale nie każdy chce rozważać takie koszta (chociaż są pakiety do taryf
  • Odpowiedz