Wpis z mikrobloga

@Manden: Głównie dywidendowe. Orlen (miej mnie panie w opiece), PZU, Citi handlowy, może jakieś PGE, pewnie też spekulacyjnie w taki cyfrowy Polsat, bo by mnie kusiło odbicie, ale tu mniejszym kapitałem.
  • Odpowiedz
@Manden: inwestycja, a spekulacja to dwie różne rzeczy. Inwestycja, zwłaszcza długoterminowa musi być stabilna i spółki dywidendowe, takie, które od dawna wypłacają dywidendy to jedyny rozsądny wybór.
  • Odpowiedz
@Manden: 80k wywalam na obligi, 20k wrzucam jako zabezpieczenie depozytu na futuresach i staram się rozgrywać miotnięcia warzywniaka na 1 (jednym) kontrakcie futures.

Ryzykowne? Tak. Osiwiejesz? Tak, platyna na łbie jest modna. Powyrywasz kudły z nerwów? Oby nie, bo po co wtedy siwieć?

A tak serio: te 100k to jedyne oszczędności? Bo co innego mieć 100k "na akcje" mając nierucha bez hipoteki i 300k w obligacjach/co tam ynwestorro uznał za
  • Odpowiedz
  • 0
@Filipterka25: bardziej załóżmy scenariusz że oprócz twoich aktualnych inwestycji dostajesz od dziadka fana GPW 100k ale jego wolą jest abyś zainwestował w rodzime spółki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz