Wpis z mikrobloga

Mirki zakładając, że wkurzyłem się na otaczającą rzeczywistość oraz fakt ogromnego marnowania czasu na studiach oraz to, że swobodnie klepie stronki html + css oraz chce rzucić studia co polecacie i skąd się uczyć, żeby zarabiać przysłowiową fure pieniędzy jako programista ?

Który język polecacie do nauki (raczej apki webowe niż natywne) ? Jak zacząć (ksiązka?jaka?) ? Słabnący PHP? Ruby? Javascript?

#programowanie #kiciochpyta #technologie #webdev

1/2 przychodu za pierwsze zlecienie / wypłate dla Mirasa, który najbardziej pomoże :D
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

żeby zarabiać przysłowiową fure pieniędzy jako programista

@maci3nty: Jeśli studia przeszkaqdzają Ci się uczyć jakiegokolwiek języka programowania to z tej mąki chleba chyba nie będzie.....
  • Odpowiedz
@msq: nie mówie, że przeszkadzają, pytam raczej o rady, który wg. bardziej doświadczonych mirasów jest perspektywiczny :) i jakie źródła do nauki polecacie. Tylko tyle i aż tyle
  • Odpowiedz
@msq: Jeśli znasz już dobrze HTMl i CSS to idź w stronę front-endu - ogarnij JavaScript, a później to już się wszystko samo potoczy :P

Ciężko będzie wyciągnąć 10k jak wykopowi programiści, ale wszystko jest do zrobienia :D
  • Odpowiedz
Zależy jaki język, ale dobry podręcznik do algorytmów i struktur danych by się przydał. Potrafisz z palca zaimplementować stos? (Klasyczne pytanie rekrutacyjne).
  • Odpowiedz
@maci3nty: Jeśli ktoś jest w stanie przxewidzieć co będzie trendy za pare lat to wygra życie :)

Moja rada? Przestań się nad sobą użalać, skońćz studia i w międzyczasie spóbuj pythona, javy czy c# albo c. Z każdym z tych języków mozna się zapoznać w parę tygodni. Każdy ma swoje wady i zalety, każdy ma trochę inny kawałek rynku i z każdego da się w tej chwili utrzymać rodzinę. Choć
  • Odpowiedz
@maci3nty jeżeli dobrze widzę to jesteś z Wrocławia - jak poznasz nieco PHP to mam dla Ciebie pracę - od zaraz + podszkalanie i dalszy rozwój :) Jest tak straszny niedobór programistów PHP że masakra... Roboty w brud a robić nie ma komu ;)
  • Odpowiedz
@maci3nty: Mówisz ze znasz HTML + CSS (mam nadzieje ze hodzi o HTML5 i CSS3). Jeśli tak i jara Cie tworzenie stron pod katem wyglądu, responsywności itp to super! Idziemy dalej:

Dobrze by łyknąć trochę JavaScripta, ale nie takiego poprostu JSa - bierz na szybko przeczytaj i przecwicz książkę o JSie (mogę później podrzucić na PW kilka tytułów), jak już poznasz skłądnię (nie chodzi o skłądnie typu "napisałem 2 linijkowy skrypt
  • Odpowiedz
@maci3nty: dobrą praktyką jest też po prostu przeglądać oferty pracy i patrzec co jest wymagane. Ale nie zawsze trzeba umieć 100% rzeczy które są w ofercie pracy. ;-) mało kto jest takim człowiekiem orkiestrą
  • Odpowiedz
@Nadrill @maci3nty Ja tam duzo nie poradze, moim kluczem do sukcesu zawsze bylo znajdowanie sobie jakiejs niszy i drenowanie z kasy zagranicznych klientow, legendarne 10-15k przychodzilo lekko w wieku 22 lat i to robiac dodatki do Joomla, Wordpress czy dowolnego innego open sourcowego projektu, ktory klient sobie wymyslil ze ogarnie sam, bo za darmo i okazalo sie ze nie da rady, brakuje funkcjonalnosci, cos trezba dopisac, zintegrowac, zmienic.

Polskich pracodawcow i
  • Odpowiedz