Wpis z mikrobloga

Koledzy z #neuropa, próbując bronić honoru słynącego z prawdomówności Donalda Tuska sprawili, iż natknąłem się na warte przypomnienia słów tego wesołego jegomościa. Jak wiadomo, Tusk "gardło sobie zdziera tłumacząc wszystkim jak poważna jest sytuacja na granicy. Oto co mówił jeszcze niedawno, powtarzając w imię partyjnego interesu narrację Mińska i Moskwy, zestawione z aktualną mądrością etapu.
Tak. Tusk traktuje was jak kompletnie pozbawionych rozumu, bo tak właśnie traktować się pozwalacie. Narracja o "młodszych, lepiej wykształconych, z większych ośrodków" to bardzo często granie na kompleksach i chęci poczucia się lepszym. Tymczasem ciężko skomentować to inaczej, niż określeniem "intelektualna nędza". #4konserwy #bekazlewactwa #bekaztuska #bekazpisu

Wrzucam całość od interesujących fragmentów, żeby pozbyć się argumentu, że manipuluję:

https://youtu.be/6Doi_cvTPT0?t=157
…"wypowiadanie znowu tych słów, które są kompromitujące, że Polska obroni się... tak jakby ci ludzie nam wojnę wypowiedzieli... to są biedni ludzie, którzy szukają swego miejsca na ziemi i nie trzeba robić takiej obrzydliwej, ponurej propagandy wymierzonej w migrantów. To są ludzie, którzy potrzebują pomocy..."

https://youtu.be/4WVx05ZDQsc?t=1030
"sytuacja na granicy polsko-białoruskiej to jest sytuacja, w której grupy zorganizowane, czasami trenowane i ćwiczone przez służby białoruskie, zwożone za pieniądze rosyjskie i białoruskie oraz przemytników ludzi samolotami do Moskwy, do Miśka. Tam są podstawiane tabory autobusów, ci ludzie są zwożeni na naszą granicę, przygotowywani, czasami miesiącami, po to żeby ją nielegalnie przekraczać." #polityka
eduardo-garcia - Koledzy z #neuropa, próbując bronić honoru słynącego z prawdomównośc...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Narracja o "młodszych, lepiej wykształconych, z większych ośrodków" to bardzo często granie na kompleksach i chęci poczucia się lepszym. Tymczasem ciężko skomentować to inaczej, niż określeniem "intelektualna nędza".

@eduardo-garcia: no wygłosiłeś tezę, wrzuciłeś wypowiedzi Tuska, zapomniałeś wykazać jakiegokolwiek powiązania między tym wszystkim. Wszak jeśli nazywasz kogoś "intelektualną nędzą" to wypadałoby podejść do nich właśnie w ten sposób i prosto, tak by nie było niedopowiedzeń temat wyjaśnić. Dasz radę czy będziesz
  • Odpowiedz
@aarahon: moja teza, poparta trzydziestokilkuletnim doświadczeniem, brzmi mniej więcej tak: ludzie lubią czuć się ładniejsi, mądrzejsi, sprytniejsi niż inni. W przypadku, gdy brak im obiektywnych przesłanek, by móc taki stan wszem i wobec ogłosić, chwytają się np. tych, którzy im mówią, że są ładniejsi i mądrzejsi. Mogą patrzeć na nich z góry, wszak drudzy to ciemnogród, łykający papkę z Wiadomości, a oni... oni nie daliby się nabrać na jakaś tanią
  • Odpowiedz
@eduardo-garcia: ja z faktami nie dyskutuję, z tobą chyba jeszcze mogę, chcę się opierać na faktach ale ty wolisz swoje doświadczenie o którym ładnie napisałeś:

Ktoś kiedyś powiedział, że łatwiej oszukać człowieka, niż przekonać go, że został oszukany. W sedno.

mam tylko nadzieję że to doświadczenie nie wynika z przyswojenia propagandy serwowanej przez "antytuskowców".
  • Odpowiedz
Ktoś kiedyś powiedział, że łatwiej oszukać człowieka, niż przekonać go, że został oszukany. W sedno.

Kojarzysz tego fizyka, prof. Dragana? Kiedyś napisał w swej książce taką dygresję o zahipnotyzowanych ludziach. Już nie pamiętam szczegółów, ale na dźwięk jakiegoś słowa wykonywali jakiś niepasujący do sytuacji gest, typu klękali, podskakiwali, czy coś takiego. Po tym jak już tą hipnozę ktoś zdjął, nie zaprzeczali nawet, że zachowywali się we wspomniany sposób. Poniżali własny intelekt po
  • Odpowiedz
Dostałeś je na tacy, w oryginale, a i tak nie są w stanie do ciebie przemówić.

@eduardo-garcia: znaczy ja je rozumiem, znam ich znaczenie ale nie widzę między nimi sprzeczności a ty nie chcesz jej wskazać bo wiesz że nie wskażesz czegoś czego nie ma. Jedyne co możesz zrobić to insynuować mi coś. Niestety, to właśnie dostaję od "antytuskowców", ktoś im kazał mówić coś a gdy mają swoje słowa udowodnić
  • Odpowiedz
ktoś im kazał mówić coś a gdy mają swoje słowa udowodnić to przechodzą do zmiany tematu, jak ty.

jak udowodnić cokolwiek komuś, kto nie widzi sprzeczności w:

…"wypowiadanie znowu tych słów, które są kompromitujące, że Polska obroni się... tak jakby ci ludzie nam wojnę wypowiedzieli... to są biedni ludzie, którzy szukają swego miejsca na ziemi i nie trzeba robić takiej obrzydliwej, ponurej propagandy wymierzonej w migrantów. To są ludzie, którzy potrzebują pomocy..."

i
  • Odpowiedz
jak udowodnić cokolwiek komuś, kto nie widzi sprzeczności w:

@eduardo-garcia: czymś co sprzeczności nie zawiera? Może nie udowadniać. Prawda jest taka że ci ludzie są wabieni przez różne biura podróży, reklamy itp., zbierają pieniądze, ładują się w samolot i do tego momentu rzeczywiście tacy są, dokładnie tacy jak opisuje ich Tusk. Potem dzieje się to co zacytowałeś jako drugie, są wysyłani siłą lub szkoleni do tego żeby tę granicę przekroczyć. Ci biedni ludzie są wykorzystywani przez białoruski i ruski reżim do ataków na naszą granicę. Oczywiście, jeśli nie mam racji to z łatwością to wykażesz, prawda?

Poniedziałek:

nie wybieram się
  • Odpowiedz
1.

Pierwsze z brzegu:
"wypowiadanie znowu tych słów, które są kompromitujące, że Polska obroni się... tak jakby ci ludzie nam wojnę wypowiedzieli..."

sytuacja na granicy polsko-białoruskiej to jest sytuacja, w której grupy zorganizowane, czasami trenowane i ćwiczone przez służby białoruskie, zwożone za pieniądze rosyjskie i białoruskie oraz przemytników ludzi samolotami do Moskwy, do Miśka. Tam są podstawiane tabory autobusów, ci ludzie są zwożeni na naszą granicę
eduardo-garcia - 1.

Pierwsze z brzegu: 
"wypowiadanie znowu tych słów, które są komp...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz