Wpis z mikrobloga

Duda mówił o tym, że Polacy nie chcą się wstydzić "zacofanego" (innego słowa chyba użył) Państwa. Mówił to w kontekście CPK.

Otóż największym wyznacznikiem naszego zacofania jest to, że ignorując demografię, liczbę patentów z Polski, chory system podatkowy, w Polsce żyje wielu ludzi, którzy uważają że lotnisko to skok cywilizacyjny, i wystarczy je zbudować, a Polska będzie potęgą gospodarczą.

Niczym afrykańskie plemiona, które myślały że jak zbudują pas startowy, to samoloty same się pojawią i przyniosą dostatek. To jest ten sam poziom analizy rzeczywistości.

#polityka #polska
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czemuztak: Lotnisko w ramach CPK to jest akurat najmniejszy koszt i najmniej ważna rzecz w całej inwestycji. CPK to przede wszystkim największa inwestycja kolejowa w historii, więc spłaszczanie CPK do kwestii lotniska to słaba propaganda o czym nawet chyba zorientowałem się rząd bo zdecydowali się kontynuować projekt mimo iż Maciej Lasek przed wyborami bardzo głośno mówił o tym że trzeba ten projekt natychmiast zlikwidować
  • Odpowiedz
@czemuztak: Ma się, ponieważ gigantyczna i nowoczesna infrastruktura łącząca i spajająca całe państwo to jest skok cywilizacyjny który przekłada się rozwój, a ty spłaszczyłeś to tylko do 1 lotniska. Korea Południowa czy Japonia mają dzietność gorszą od Polski a są to jedne z najbardziej nowoczesnych państw na świecie, więc nie wiem dlaczego podałeś dzietność jako ważniejszy miernik dla rozwoju i nowoczesności niż nowoczesna infrastruktura
  • Odpowiedz
CPK to przede wszystkim największa inwestycja kolejowa w historii

@kkecaj: Przecież możesz dojechać koleją z Warszawy do Krakowa czy Poznania w mniej niż 2,5h. Czy to naprawdę jest za długo? Jaką oszczędność czasową tu przyniesie CPK? 20 minut? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@kkecaj: nie spłaszczyłem do dzietności, napisze jeszcze raz: przeczytaj na spokojnie to co napisałem.

Widzę, że jesteś jednym z tych którzy myślą że Polska, z brakiem poważnych firm, technologii, innowacji, eksportu czegoś więcej niż pomidorów i informatyków, będzie rosnąć gospodarczo bo powstanie lotnisko. O takich ludziach był mój post, i widać że wspaniale opisuje Twoje zrozumienie rzeczywistości.
  • Odpowiedz
@javelin: W Warszawie, Krakowie i Poznianiu razem wziętymi żyje 8% populacji Polski, natomiast CPK uwzględnia wiele mniejszych miasteczek i łamie tą wielkomiejską percepcję patrzenia na Polskę. Oprócz tego może cię zaskoczę ale to nie jest tak że jak mamy szynę np z Wrocławia do Warszawy to pociągi nie mogą obsługiwać ruchu dla mniejszych miasteczek między sobą usprawniając ruch i ożywiając tamte rejony. Tak samo jest z drogami i jeśli w
  • Odpowiedz
Oprócz tego może cię zaskoczę ale to nie jest tak że jak mamy szynę np z Wrocławia do Warszawy to pociągi nie mogą obsługiwać ruchu dla mniejszych miasteczek między sobą usprawniając ruch i ożywiając tamte rejony.

@kkecaj: I to już masz teraz! Chcesz jechać bezpośrednio z Krakowa do Warszawy - jedziesz EIC. Chcesz się zatrzymać w Opocznie - jedziesz TLK.
  • Odpowiedz
@czemuztak: Zabawne że pouczasz mnie o tym że nie rozumiem co napisałeś i jako potwierdzenie tej tezy dajesz argument że twierdzę że jak powstanie w Polsce 1 dodatkowe lotnisko to się rozwiniemy mimo iż cały mój komentarz był o tym że CPK to nie jest 1 lotnisko tylko gigantyczna infrastruktura przede wszystkim kolejowa spajająca całą Polskę a lotnisko to tylko dodatek również istotny, ale chyba najmniej z całej inwestycji.
  • Odpowiedz
Grudziądza, Sanoka albo Giżycka

@kkecaj: I dojazd do tych wymierających miasteczek ma być tym kołem zamachowym polskiej gospodarki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@javelin: CO SIĘ CZEPIASZ DZIETNOŚCI?! POPATRZ NA KOREE!

Naprawdę, idealny przykłąd:

Kult ten został zauważony przez antropologów, gdy ludność tubylcza zaczęła budować obiekty przypominające lądowiska i pasy startowe dla samolotów, nabrzeża dla statków, magazyny itp. Okazało się, że miejscowa ludność widząc, iż biali budują pasy startowe i lądowiska, czego wynikiem jest przylatywanie samolotów z żywnością i innymi dobrami, zaczęła ich naśladować. W świadomości tubylców samoloty przylatywały z nieba i były
  • Odpowiedz
@javelin: A wiesz że wzdłuż w niedalekiej odległości od takiej linii kolejowe z Giżycka do Warszawy żyje więcej ludzi niż w w 3 najbardziej ludnym mieście w Polsce czyli we Wrocławiu
  • Odpowiedz
@czemuztak: Porównywanie sytuacji Polski i Polaków czyli 20 gospodarki świata do prymitywnych ludów bez dostępu do cywilizacji to chyba już wyższy poziom ojkofobii xDDDDDDD
  • Odpowiedz