Wpis z mikrobloga

#anime #touhou #filozofia "Któż wie zresztą, czy samo istnienie człowieka nie jest racją jego bytu? Został on może nie wiadomo jak ani dlaczego rzucony na pastwę losu w którymś miejscu powierzchni ziemskiej: wiemy tylko, że musi żyć i umrzeć, podobnie jak grzyby rodzące się i ginące z dnia na dzień, albo jak kwiaty okalające rowy i pokrywające mury." Julien Offray de La Mettrie "Człowiek - maszyna".
Czarny_muflon - #anime #touhou #filozofia "Któż wie zresztą,  czy samo istnienie czło...

źródło: marisa

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja wiem, że to kontrowersyjny temat na wykopie, a do tego mało poetyckie, ale kwiaty oraz grzyby mają istotny cel w życiu - pierwszym jest wydanie potomstwa, a drugim optymalizacja genetyczna gatunku w zmiennych warunkach środowiskowych, zwana ewolucją. Do tego możnaby doliczyć harmonijną współpracę w ramach ekosystemu, bez którego następne pokolenia nie mogłyby funkcjonować. Przynajmniej o tylu celach życiowych w/w wiem, ale może są jakieś inne o których nie wiemy.
  • Odpowiedz
@Feijoa: Niedługo wiele tysięcy chryzantem trafi na nagrobki w całej Polsce i obumrze nie wydawszy na świat potomków. Nie powiedziałbym że poniosą w ten sposób porażkę w realizacji obiektywnie ustalonego celu.

Według mnie jeśli życie człowieka, grzyba, czy pantofelka miałoby mieć jakiś konkretny cel, to musiałaby istnieć siła zdolna karać lub nagradzać za jego realizację (na tyle dotkliwie lub hojnie by ją wymusić). Teorie naukowe jedynie opisują pewne zjawiska, nie
  • Odpowiedz
@Czarny_muflon: no dobrze, ale zaczęliśmy od grzybów i kwiatów, których świadomość nie istnieje lub jest bardzo ograniczona. Jeśli część kwiatów lub grzybów nie wyda potomstwa, to tym samym ich genotyp gatunku zostaje pomniejszony o geny bezpotomnych, czyli jest aktualizowany do obecnego stanu środowiska. Ten proces nazywa się mikroewolucją i ma miejsce bez przerwy w czasie rzeczywistym. Nie chodzi o to, że ktoś tutaj kogoś do czegoś zmusza, ale o obiektywne
  • Odpowiedz
@Feijoa: Ładnie napisane. Niezależnie od kwestii obiektywności miło żyłoby się wśród ludzi, którzy dążyliby do takiego celu i sam na swój sposób to robię (wspieram kulturę chodząc do filharmonii, staram się dbać o czystość i porządek w moim otoczeniu, segreguję odpady, płacę podatki itp.). Również pozdrawiam.
  • Odpowiedz