Wpis z mikrobloga

@Metylo moim zdaniem to jest kwestia sytuacji w jakiej się znajdujemy, np. przy obecnych stopach procentowych te słowa mają jak najbardziej rację bytu

tak samo, wolę chyba mieć bańkę w kieszeni i fajne odsetki niż pozbywać się wszystkich oszczędności na 60m2 w top5
  • Odpowiedz
  • 31
@Metylo to co mówi byłoby prawdziwe, gdyby nie to, że polscy inwestorzy mieszkaniowi chcą przerzucić 100% kosztów kredytu na najmujacego. Gdy człowiek ma do wyboru 2,5k na ratę, albo 2,5k dla pana feudalnego, to po prostu wywołuje to w nim frustrację, bo jednocześnie mieszkać gdzieś musi i płaci, ale bank mu kredytu nie da.
  • Odpowiedz
Lubię iwucia ale w tym fragmencie wypadł jak totalny dzban, który nie ogarnia wyboru przeciętego Kowalskiego pomiędzy wynajmem za 3k (+200zl/rok) albo rata 2.5 k za (nie)wymarzone 40-50m²

@Metylo: chwila, chłopie, mi tu na tagu tlumaczyli ze zakup sie nie opłaca bo wynajem jest 3000 a ratka 5000. Przecież przy aktualnych stopach nie kupisz mieszkania za tyle zeby miec ratke 2500, co ty gadasz?
  • Odpowiedz
@Metylo
No problem w tym że za najem trzeba zapłacić niewiele mniej niż za ratkę z sensownym wkładem własnym na oprocentowaniu 7%
Wynajem przez pol raty w Warszawie to tylko w bajkach micka i iwucia
  • Odpowiedz
@Metylo przecież to jest odklejony typek, który całe życie zarabiał szalone pieniądze a teraz trzepie kasę na uczeniu oszczędzania ludzi, którzy zarabiają mniej niż on wydaje na sushi
  • Odpowiedz
@Metylo Iwuć już dawno się odkleił, coraz mniej chce mu się udawać że gardzi biedakami. Ale trudno mu się dziwić, jestem na jego grupie na fb i nadal ma potężny fanbase w niego zapatrzony
  • Odpowiedz
@kubson93: Chyba właśnie nie udawać, że gardzi biedakami. Dorobił się już swojego kapitału, może w pełni żyć z odsetek i wcale się nie zdziwię, jak zaraz zawinie tego swojego bloga podobnie jak Szafrański jakiś czas temu. Hajs z książki i kursów dalej będzie spływał.
  • Odpowiedz
@Metylo: ej, ale sluchacie ze zrozumieniem? On nie mowi zeby nie brac kredytu, tylko ze jak cie na lredyt nie stać, to go nie brac.
Fraza nastepujaca zaraz po tym, to wzmocnienie - nie stac na mieszkanie.

Gosc sie zajmuje finansami i czasto tlumaczy, aby na kredyt przeznaczać mniej niz polowe swojego dochodu, chyba mac 1/3 jesli sie nie myle. Jak ktoś ten próg przekracza, to wtedy wg jego wytycznych
  • Odpowiedz
@Metylo: Marcin, liczę że to przeczytasz, po co poszedłeś do kanału politycznego zależnego od PiS? Jak mówisz że masz misję (szanuję) to trzymaj się z dala od polityki, trzymaj się od tego syfu z daleka, pozdro i z fartem szybki bill
  • Odpowiedz
Iwuć już dawno się odkleił, coraz mniej chce mu się udawać że gardzi biedakami. Ale trudno mu się dziwić, jestem na jego grupie na fb i nadal ma potężny fanbase w niego zapatrzony

@kubson93: Ja sobie nawet kupiłem kiedyś jego książkę "Finansowa Forteca" i niby fajne porady, ludzkim językiem opisuje różne metody inwestowania. Ale jak przychodzi do układania swojego portfela inwestycyjnego (czyli tytułowej "fortecy"), to na dzień dobry mamy informację,
  • Odpowiedz
via Android
  • 11
@miodeksmrodek a słuchałeś całości? Nawet stano zdroworozsądkowo powiedział, że ludzie czasami kupują mikro kawalerki żeby mieć gdzie żyć a iwuc powiedział, że to idiotyczne kupować mieszkaniec z którego nie jesteś zadowolony. No k---a ciężko być zadowolonym z 20m² ale jak rynek najmu oferuje Ci pokój za równowartość raty to wybór jest oczywisty.
  • Odpowiedz
@canismajoris231: dokładnie to, mam wrażenie że wybili się na sentymencie raczej biednych polaków do „mądrego gospodarowania pieniędzmi i oszczędzania” (utrzymując neolibkowy mit o ciężkiej pracy) a obaj zarabiali bajeczny hajs na korpoposadkach. A potem stworzyli sobie towarzystwa wzajemnej adoracji gdzie są albo podobni im ludzie, albo tryharderiat.
  • Odpowiedz
@Metylo jego planem jest 50% w betonowym złocie, ech. Polecam Mateusza Samołyka (inwestomat.eu) w kategorii inwestowania pasywnego na giełdzie etfami. No i nie robi tego kultu wokół siebie, to mnie w Iwuciu odraża strasznie
  • Odpowiedz