Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci Pojawił się 5 sezon serialu Narcos. Kartel z Cali po zarobieniu ogromnych sum na handlu narkotykami postanowił rozszerzyć działalność i rusza do Betonia Faso.

W pierwszym odcinku kartel zakłada oficjalną organizację, która będzie dbała o jego interes, nazywa się Związkiem Sympatyków Betonu Betonia Faso (ZSBBF). Stara się zabetonować swoją pozycję, skupuje poprzez różne spółki wszystkie działki nadające się na budowę bloków w TOP5 miast Betonia Faso. Nie musi płacić żadnego większego podatku za brak jego zabudowy, więc może je trzymać w swoim banku ziemii i w ten sposób blokować konkurencję.

Drugi odcinek. Kartel z Cali wie jak wygenerować największe marże: część polityków Betonia Faso przekupuje, tych niezdecydowanych zastrasza ("hormigón o plomo"). Udaje mu się uzyskać marże jak na sprzedaży narkotyków z legalnej działalności sprzedaży betonu. Agent DEA @mickpl zaczyna tropić bossów kartelu.

Trzeci odcinek. Niestety, popyt na mieszkania w pewnym momencie spada, dlatego kartel używa wszystkich swoich wpływów i udaje mu się przepchnąć ustawę, gdzie obywatele Betonia Faso będą dopłacać z podatków do betonu kupionego od kartelu - i to mimo osiągnięcia już rekordowych marż. Pomysł okazuje się strzałem w dziesiątkę, ludność kraju rzuca się na inwestycje oferowane przez kartel. Duży sukces kartelu możliwy jest dzięki ważnemu szczegółowi: kartel jednocześnie - dzięki uzgodnieniom - limituje podaż towaru (a maksymalizuje marże) i poprzez kontakty z politykami stymuluje podaż w krótkim okresie czasu.

Czwarty odcinek. Ludzie widząc co się dzieje w następnych wyborach wybierają nowy rząd. Na szczęście kartel ma również wśród polityków tej formacji wielu starych przyjaciół. Boss kartelu komunikuje swoją decyzję: "Robimy to samo co ostatnio, staramy się aby obywatele sami zapłacili za nasze wysokie marże, jednocześnie kontrolujemy niską podaż na rynku i optymalizację marż".

Zapowiedź piątego odcinka: czy kartelowi uda się drugi raz sztuczka z upłynnianiem towaru w Betonia Faso? Czy agent DEA @mickpl pokrzyżuje plany kartelu? Obejrzyj koniecznie.
jacos911 - #nieruchomosci Pojawił się 5 sezon serialu Narcos. Kartel z Cali po zarobi...

źródło: betonia faso

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jacos911: Swoją drogą odnośnie serialu Narcos, to ten "oryginalny" z Pedro Pascalem był sztosik i oglądałem jak p------n, a potem pojawił się sequel "Narcos: Mexico" i boże... strasznie mi ciężko przez niego przejść. Chyba odpuściłem na drugim sezonie. Strasznie drewniane są tamte postacie, głównie te ze strony DEA. Ciężko się to ogląda.
  • Odpowiedz
  • 0
@FTNewbie: Mexico ma swój urok, bardziej pasuje do sytuacji w Polsce, bo pokazana jest korupcja w rządzie i wpływanie na wyniki wyborów (np. zniechęcanie do głosowania określonej grupy)
  • Odpowiedz