Wpis z mikrobloga

Znowu nie podumałem, że mi się tak c-----o śpi i humor popsuty przez to, że z---------m na tej siłce jak p------y i układ nerwowy nie wyrabia. Wystarczyły 2 deloady i aż mi się znowu żyć trochę zachciało. Suffering from success.

A nawiasem, czy taki przeładowany FBW z pierdyliardem ćwiczeń, wszystko w superseriach, 2 ćwiczenia na raz, 4x 12+ powtórzeń, nie robi mi więcej szkody niż pożytku? Czy jeśli będę po prostu robił deloady częściej, to będzie wszystko git? Jestem entuzjastą z-----------a i ćwiczenia wszystkiego na raz, ale nie chce więcej ćwiczyć niż 3x w tygodniu

#mikrokoksy #silownia
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Piks0n: może zabrzmi to trywialnie, ale nie da się trenować zawsze na 100%. Słowo klucz - periodyzacja. Jeżeli ogarniesz kiedy można przycisnąć, a kiedy odpuścić, to będziesz osiągać stały progres w dłuższej perspektywie czasu. Ale to wymaga ciągłej nauki oraz praktyki, czyli po prostu, próbowania jakichś założeń i sprawdzania czy zadziałało tak jak trzeba.
  • Odpowiedz
@Piks0n: Jak dla mnie FBW który zaczynasz od 5x5 albo jakiegoś 4x12 przysiadu albo martwego ciągu, po czym robisz 10 innych ćwiczeń to jakiś kosmos.

Ja obecnie ćwiczę FBW i po każdym treningu mam 2 dni przerwy - nogi robię na końcu na odpierdziel bo nie są dla mnie priorytetem (po latach siadów/martwych jako priorytet). Ograniczam się do 1-2 serii roboczych na ćwiczenie, RIR 0-1. Wychodzi po +/- 4 serię
  • Odpowiedz
  • 0
@Saprofit: A jeśli mi zależy obecnie głównie na hipertrofii, to jak się ma periodyzacja, która zakłada, przykładowo, z każdym tygodniem zmniejszanie liczby powtórzeń i zwiększanie ciężaru, czyli celuje bardziej w siłę?
  • Odpowiedz
@Piks0n: progresja liniowa to zazwyczaj słaba opcja, o ile nie jest się początkującym. A jak już mowa o trenowaniu w ten sposób "pod siłę", to słabo z hipertrofią, bo zaczniesz zajeżdżac układ nerwowy zanim zaczniesz rosnąć.
Ciężko mi coś tu więcej napisać, aby wyczerpać temat w kilku krótkich zdaniach. Po prostu trzeba czytać, czytać i jeszcze raz trenować. Jak urośniesz, to znaczy, że zadziałało ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz