Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Onaaa20: fobia społeczna, jak każda inna fobia nie jest strachem. To jest lęk.
Różnica między strachem a lękiem jest fundamentalna - tylko ten pierwszy jest racjonalny.
  • Odpowiedz
@Allherily: sam jesteś bzdura. Lęk w przeciwieństwie do strachu nie ma źródeł poza naszym mózgiem i z definicji nie jest racjonalny.
Jeśli jest racjonalny to nie jest lękiem
  • Odpowiedz
Otoz fobia społeczna to nie jest strach lecz człowiek boi się oceny lub,że źle się zachowa.

@Onaaa20: ja tam w ogóle boję się ludzi, że ktoś mnie napadnie, pobije, czy zabije. Mimo to, w papierach mam fobię społeczną, chociaż bardziej u mnie pasowałaby antropofobia.
  • Odpowiedz
@thorgoth: Definicja lęku nie wyklucza racjonalności. Chodzi w nim jedynie o to, że dotyczy przewidywania przyszłych, przykrych zagrożeń i zdarzeń, które mogą mieć miejsce, co powoduje obawy. Takie przewidywania wcale nie muszą być bezpodstawne, co oznacza, że lęk z nimi związany może być racjonalny.
  • Odpowiedz
@Allherily: again - racjonalne przewidywanie złych zdarzen i stan psychiczny z tym związany to strach. Nieracjonalne to lęk.

Nie ma troche racjonalnego lęku tak jak nie mozna byc troche w ciazy. Jak mi nie wierzysz to poczytaj albo zapytaj dowolnego człowieka który się zna na temacie.
  • Odpowiedz