Wpis z mikrobloga

Gdzie najlepiej w PC podpiąć adapter USB Bluetooth 5.0? Czy różnica będzie zauważalna jeśli podepnę go z tyłu PC pod płytę lub na obudowie?
Z tyłu na I/O płyty wejścia USB mam zaraz obok RJ45 więc obawiam się, że mogą być jakieś zakłócenia (?) ale specem nie jestem
#pcmasterrace #elektronika #komputery #gaming #muzyka
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Barthoo: Zależy gdzie. Jak dużo dzieje się w paśmie 2,4GHz (blokowisko/akademik/biuro) może warto wyprowadzić adapter przedłużką USB w dogodne miejsce (jak potrzeba to na blat biurka).
Sam na blacie mam KVMkę, do której mam podłączony adapter do klawiatury i myszki (w paśmie 2,4GHz) i tak musiałem podłączyć przez przedłużkę, bo przerywało. W tym wypadku głupie ~20 cm bliżej klawiatury (lub ~20cm od KVMki) wystarczyło.

Urządzenia bezprzewodowe mogą być w porządku,
  • Odpowiedz
  • 0
@sirpingus @zetisdead nie posiadam żadnych bezprzewodowych rzeczy, tylko słuchawki, więc chyba ten adapter nie powinien zakłócać niczego na kablach? z tyłu na płycie to martwi mnie tylko RJ obok adaptera
  • Odpowiedz
@Barthoo: rzeczy na kablach ci nie zakłóci, bo to zbyt mała moc. Chodzi o to, że jak podłączysz z tyłu, to zasłaniasz metalową obudową komputera widok między słuchawkami a donglem i skracasz przez to zasięg. Dlatego lepiej podłączyć z przodu kompa.
  • Odpowiedz
  • 0
@Barthoo: stad ta rozkmina gdzie podpiac, zeby mozliwe jak najmniejsze opoznienie bylo, a czy sa jakies zaklocenia kabli to nw, wiec fajnie jakby ktos mnie upewnil w tym xD
  • Odpowiedz
@Barthoo: nic nie zakłóci. Chyba, że komputer masz 15 metrów od miejsca, gdzie siedzisz ( ͡ ͜ʖ ͡) Zawsze możesz przepiąć adapter. W ogóle, czemu nie spróbujesz sam, zamiast pytać się o wróżbę z fusów? ;)
  • Odpowiedz
nie posiadam żadnych bezprzewodowych rzeczy, tylko słuchawki, więc chyba ten adapter nie powinien zakłócać niczego na kablach?

@Barthoo: Ale licz się z tym że słuchawki mogą być zakłócane.
Licz się z tym że słuchawki będą potrzebować bitrate rzędu ~1Mbit/s (jak uwzględnimy kodowanie aptX HD). Z natury działania można porównać do trybu izochronicznego USB (w przypadku błędu w transmisji porcja danych jest porzucana a nie retransmitowana).

Przykładowo sam musiałem wymusić na swojej kombinacji
  • Odpowiedz
@Barthoo: w dowolnym miejscu jak nie masz zamiaru w nic chodzic po 100m2 domu gdzie korytarz ma 10metrow. Jezeli przez duza ilosc scian to po prostu w jak najmniejszej odleglosci w linii prostej, przez jak najmniejsza ilosc scian ustawiasz sobie ten adapter przedluzka. Zadne kable nie maja nic do tego.
  • Odpowiedz