Aktywne Wpisy
ZdzislawRotterdam +164
źródło: 1000021087
Pobierz
Zopyross +3
Coraz częściej widzę oferty sprzedaży domów jednorodzinnych zakładających wymianę za mieszkanie i dopłatę albo dwa mieszkania. Za takimi wariantami kryją się dramaty rodzinne, pewnie chłop stawiał duży dom z myślą, że się tu jeszcze wnuki odchowają a tymczasem córka z synem trochę podrośli, dowody z urzędu odebrali i zakomunikowali, że się wyprowadzają a najlepiej to im mieszkanie w centrum gdzieś kup
Dzisiaj niemożliwością jest odtworzenie wielopokoleniowej rodziny żyjącej w modelu naszych dziadków,
Dzisiaj niemożliwością jest odtworzenie wielopokoleniowej rodziny żyjącej w modelu naszych dziadków,
źródło: dzci
Pobierz

Co jeśli do LLMa chce załadować swoje dokumenty źródłowe - mam potencjalnie źródeł o długości kilku mln tokenów.
Są tam dokumenty źródłowe, dokumentacja, sposoby użycia - czy ja mam wszystko przerobić na JSONa "prompt":"answer"?
Polecicie ewentualnie jakieś materiały które mogłyby mnie zagłębić w temat?
#sztucznainteligencja
Zamiast tego lepiej zembeddowac chunki dokumentu, skorzystać z bazy wektorowej i dorzucać do promptu jako knowledge base
Finetuning jest rzadszy, bo bez zaawansowanych technik jak Lora jest kosztowny i często brakuje danych do tego.
Poza tym są jeszcze inne rodzaje dostosowywania llmow pod swoje problemy. ALE jest sporo papierów pokazujących, że nie zawsze warto to robić.
Obecnie dostępne płatne wyszukiwarki w zasadzie wykorzystują tylko dopasowanie dokładne