Wpis z mikrobloga

To jest płytka od monitora, nie mam do niego zasilacza. Przylutowałem się do diody i podłączyłem zasilacz od laptopa. Monitor nie działa, nie jestem pewny co do polaryzacji tego złącza.

Stąd pytanie, co się stanie jeżeli zamienię plus z minusem? Tam jest 19v, mój zasilacz ma 4A. Ta dioda uratuję resztę elektroniki czy wszystko się spali?

#elektronika #serwispc #serwiselektoniki
K-S- - To jest płytka od monitora, nie mam do niego zasilacza. Przylutowałem się do d...

źródło: IMG_20240925_143028

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@K-S-: sprawdź multimetrem która nóżka tego złącza jest zwarta z metalowa obudową gniazda HDMI albo z kawałkiem miedzi w rogu płytki dookoła otworu na śrubkę, najczęściej to będzie masa/minus
  • Odpowiedz
czyli jeżeli pomyliłem bieguny to powinna się grzać?

@K-S-: to trzeba sprawdzic czy jest antyrównolegle do zasilania (strona z paskiem wtedy będize do plusa a druga strona diody do minusa), jesli jest to dioda prostownicza w szerregu to pomylenie biegunów nic nie uszkodzi bo to wlasnie takie zabezpieczenie
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@JestemKaspi: sprawdziłem, wychodzi na to że dobrze się podłączyłem. Sprawdziłem przyciski, podświetlenie, taśmy od matrycy i dalej brak reakcji. Tak jakby nie był podłączony.
  • Odpowiedz
@K-S-: zrobić normalną diagnostykę. Pójść za zasilaniem, sprawdzić czy wszystkie przetwornice dają napięcie. Czy kontroler realteka dostaje wszystkie wymagane napięcia, zegar, reset.

No i nie zapomnij nacisnąć przycisk power :-).
  • Odpowiedz