Wpis z mikrobloga

• 0
@rybeczka @makgyvergaleriapl wymieniłem 2 ogniwa 0V. Pakiet złożony miga pierwsza dioda... Na terminalu 0.7V na ogniwach 21V. Zworka rst do gnd plus przycisk na baterii. Po pierwszym naciśnięciu przycisku wygląda jakby było ok zapalają się 4 diody (maksymalne naładowanie) na terminalu pojawia się napięcie z pakietu. Kolejny raz naciskam migają 4 diody, a później już tylko druga od lewej. Teraz pytanie czy wyrównać napięcia na 3.7V i zrobić restart? Czy
  • Odpowiedz
  • 0
@rybeczka na yt widziałem gościa, który rozładował ogniwa i wyrównał napięcia do 3.7 V. Poćwiczę mam jeszcze uwalone 3 szt od znajomych może się uda coś ogarnąć w ramach rozrywki.
  • Odpowiedz
wymieniłem 2 ogniwa 0V

@swistak333: NIGDY nie wymienia się tylko tych 2 ogniw, co padły.
Wkładasz zawsze komplet identycznych jednakowych, wszystkich.
A te "jeszcze dobre" z tego aku odzyskane - możesz sobie zutylizować w jakimś innym czymś, ale nigdy nie miesza się różnych aku ze sobą. To zawsze się źle skończy.
Przykładowo u ciebie - elektronika wykrywa różnicę napięć między ogniwami. Nie wiem czy tam jest jakiś balanser - i
  • Odpowiedz
@swistak333 jest to ryzykowne. Weź sobie wylosuj kilka ogniw o takich samych parametrach a zupełnie z czapy inny typ. I zrób X cykli szeregoowo - zobaczysz że się rozjeżdżają. O ile dobrze się trafi i jest balanser, i ma wystarczającą wydajność by to wyrównywać - to problem przez pewien czas nie będzie widoczny.
Ale pamiętaj też, że proste typowe balansery w płytkach BMS działają wyłącznie przy okolicy pełnego naładowania, gdy jedno
  • Odpowiedz