Aktywne Wpisy
powsinogaszszlaja +314
TomSz +31
Z zarobkami 25k kupuje telefony używane 3 generacje wstecz co kilka lat i nigdy z żadnym telefonem się nic nie stało, żona z 15k też takie kupuje i raczej telefonów nie psuje... 14letni chrześniak nie jedynak z rodzicami zarabiającymi w sumie mniej niż moja żona właśnie dostał najnowszego #iphone Pro "bo wszyscy maja".
Dostaje powiadomienia na email za każym razem jak zmienia telefon bo mu lata temu zakładałem wszystkie konta
Dostaje powiadomienia na email za każym razem jak zmienia telefon bo mu lata temu zakładałem wszystkie konta
W oparciu o sprawę sebixa z bmw oraz w oparciu o ten film, w mojej ocenie tak powinny wyglądać zmiany w prawie drogowym:
1. Wprowadzenie "zabójstwa drogowego" - na podstawie prawa we Włoszech
2. Więcej fotoradarów
3. Więcej odcinkowych kontroli prędkości
4. Wprowadzenie "liczbowej reprezentacji" zmiany świateł (pokazuje za ile sekund się zmieni światło)
5. Zmniejszenie maksymalnej prędkości na drogach:
* w terenie zabudowanym 30 km/h
* na drogach powiatowych i wojewódzkich - 60km/h
* drogi szybkiego ruchu i autorstrady - 100 km/h
6. Prowadzenie pojazdu z posiadanym zakazem prowadzenia pojazdu - 6 miesięcy więzienia, bezwzględnie
7. Jazda pod wpływem alkoholu - rok bezwzględnego więzienia
8. Przekroczenie prędkości - za każdy km/h 200 zł. powyżej 10 km/h (jak jest ograniczenie do 30, a jedziesz 35 to nic ci nie grozi, ale jak jedziesz 45 km/h to masz mandat w wysokości 3 000 zł.)
9. Jeżeli przekraczasz prędkość ponad dwukrotnie, to nie jest 200 zł za każdy przekroczony km, a 2000 zł każdy km/h
10. Podwójne przekroczenie prędkości na drodze międzymiastowej / szybkiego ruchu / autostradzie skutkuje dożywotnim zakazem prowadzenia pojazdów
11. Potrójne przekroczenie prędkości na drodze miejskiej / wiejskiej skutkuje dożywotnim zakazem prowadzenia pojazdów
12. W przypadku zatrzymania osoby nietrzeźwej, pod wpływem narkotyków, przekraczającej dwukrotnie / trzykrotnie prędkość, samochód zostaje odebrane i będzie zlicytowany na aukcji komorniczej
13. Sprawca wypadku dodatkowo obciążony powinien być prywatnymi kosztami zadośćuczynienia (sama ubezpieczalnia to jedno, ale sprawca ma to odczuć, że z----ł)
14. Podniesienie kar za występki drogowe.
#samochody #wypadek #prawo
16.wypadek z ofiarami śmiertelnym czy nie po alko narkotykach dożywocie jako minimalny wymiar kary
@bregath: wystarczy jej przestrzeganie wymuszone przez odcinkowe pomiary prędkości.
Więc nie potrzebujemy kolejnych, skomplikowanych przepisów, które mogą nie pasować do obecnie istniejących - konfiskata samochodu ma tysiąc wyjątków, a to tylko jedna mała zmiana. Wystarczy na poważnie podejść do respektowania już istniejących.
I odstraszy to też mniej radykalnych kierowców, którzy powodują najwięcej szkód.
@slawek887 obecnie to się polskie służby i sądy pieszczą z drogowymi przestępcami. Do tego prawo jest delikatne.
@bregath: to już wiesz co należy zrobić z kasą z mandatów, zwłaszcza że poszła ich podwyżka.
@slawek887: właśnie w prawie tkwi problem, bo jest łagodne dla patusów oraz pozwala na zbyt dużo. W Szwecji zadziałało, inne kraje również wprowadzają szereg zmian. My tego nie robimy i jak z powodzią, dopiero po katastrofie się budzimy z ręką w nocniku, że coś trzeba było zrobić.
@aarahon no to właśnie napisałem, że trzeba więcej takich kontroli
@bregath: napisałeś tez że prędkość trzeba bezsensownie ograniczyć.