Proszę uprzejmie o poradę. Zakupiłem w ostatnich dniach Sony A7III i 2 szkła, z których ostatecznie chcę wybrać tylko jedno. Na placu boju Tamron 28-75 2.8 drugiej, poprawionej generacji oraz Sigma 24-70 2.8 pierwszej generacji. Tak na pierwszy rzut oka zaletą Tamrona jest mniejsza waga, rozmiar oraz uszczelnienia no i cena (600 zł mniej). Sigma z kolei cięższa, większa, droższa, ale z 4 mm więcej na szerokim końcu. W poprzednim aparacie pełnoklatkowym rzadko używałem ogniskowej 24 mm w podobnym obiektywie i raczej fotografowałem w zakresie 35-70 mm. Z drugiej strony biorąc sprzęt z jednym szkłem na wakacje obawiam się, że np. w fotografii architektury zabraknie mi tych 4 mm. Generalnie za jakiś czas planuję zakup jakiegoś szerokiego zooma i wstępnie myślę nad Tamronem 17-28. Wtedy ładnie pokrywałyby mi się ogniskowe w Tamronie. No mam dylemat i nie wiem, w którą stronę pójść. Pomocy ( ͡°͜ʖ͡°)
@kuraku: Dlatego chyba pójdę w tego Tamrona. Mimo wszystko bardziej kompaktowy niż Sigma a i fajnie by w przyszłości współgrał z Tamronem 17-28 do krajobrazu. No i sporo tańszy, co też ma dla mnie znaczenie. Kiedyś miałem body APS-C i kitowy obiektyw 18-105, co przy przeliczeniu dawało na szerokim kącie jakieś 27 mm i podczas podróży sprawdzał się wyśmienicie. Zatem Tamron, a Sigma wraca do sklepu.
@onufry_zagloba: Dzięki za odpowiedź. Wcześniej miałem Nikona D610 w zestawie z Tamronem 24-70 pierwszej generacji. Sony jeszcze na dobrą sprawę nie używałem ( ͡°͜ʖ͡°) Pytanie- brakuje Tobie szerszego zakresu zooma chociaż do tych 24 mm? Z moją tendencją do wakacyjnych zdjęć architektury obawiam się, że 28 to może być odrobinę zbyt wąsko. Aczkolwiek szkoda mi zwracać to szkło, bo jest fajnie wykonane, odpowiednio wycenione
@klintoniusz: trochę inny przypadek, ale miałem Nikona D7000 z m.in. 18-105 (ekw. 27 mm na szerokim kącie) i tych kilku milimetrów mi notorycznie brakowało. Mając teraz 24-105 nie napotykam podobnego problemu.
@czerwonykomuch: Też miałem kiedyś APS-C z tym obiektywem i oglądając wczoraj fotki z wakacji sprzed lat zauważyłem, że też w wielu kadrach przydałoby się ciut szersze ujęcie, więc faktycznie w krajobrazie te 24 mm dają sporo, choć z pozoru może się to wydawać małą różnicą.
@klintoniusz przed Tamronem jechałem 90% czasu na 50mm wiec jestem przyzwyczajony do węższego kadru. Teraz to panie złoty, wręcz szaleństwo z tymi ogniskowymi xD
#fotografia #bezlusterkowce #sonyalpha #sigma #tamron
Btw, co miałeś wcześniej i czy po przesiadce na a7iii masz wrażenie, że zdjęcia są mniej ostre? Zakładając poprawną technikę ( ͡º ͜ʖ͡º)