Wpis z mikrobloga

Najdziwniejszym elementem tej bańki na nieruchomościach jest chyba promowanie hasła, że Polacy to są jacyś niesamowicie bogaci, pary 10k netto + 10k netto to norma, no a w ogóle to mamy masę milionerów, którzy będą wiecznie brali za gotówkę PKC.

#nieruchomosci
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rorschak: wiem, bo to dużo moich znajomych przerabiało tą sytuację, że się kiszą w korpo. Finalnie większość z nich zmienia pracę w pewnym momencie i idzie wyżej z kasą, tylko to może zająć nawet kilka lat.
  • Odpowiedz
ja powiem tak: w Warszawie średnia pensja to jest ponad 7k do ręki, mediana płac ponad 6k do ręki

Zarobki w korpo są generalnie wyższe niż u większości pracodawców.

Jest po prostu tak jak piszę, większość ludzi w korpo z doświadczeniem robi za więcej NA PEWNO niż mediana płac w Warszawie, to jest po prostu niemożliwe, żeby było inaczej.
  • Odpowiedz
że Polacy to są jacyś niesamowicie bogaci, pary 10k netto + 10k netto to norma, no a w ogóle to mamy masę milionerów, którzy będą wiecznie brali za gotówkę PKC.

@mickpl: politycy wszystkich stron są mega odrealnieni jeżeli chodzi o zarobki, nawet jeśli się dobrze maskują. Dobrym przykładem był słynny kalkulator podatkowy lewicy gdzie Ci dobrze zarabiający mieli mieć podwyższone podatki tylko się okazało że 4 na łape to już
  • Odpowiedz
chcesz mi powiedzieć że w Warszawie z językiem Angielskim, jakimiś kompetencjami i ogólnym ogarnięciem zarabia się tyle co na magazynie w hebe?

@Bocianek2750: No jest to możliwe generalnie ;d. To, że znasz angielski i masz mgr inż po PW to nie zasze się potem przełoży na dużą wypłate.
  • Odpowiedz
@Bocianek2750: magazynier w Hebe zarabia 6k BRUTTO. Człowiek w korpo zarabia 5-6k NETTO plus benefity (pakiet w LuxMed/Medicover, słuzbowy telefon i laptop, dodatki socjalne/wakacyjne, możliwość pracy zdalnej/hybrydowej). Masa ludzi pracujących w korpo w stolycy, to kobiety, które generalnie zarabiają mniej niż mężczyźni i które w tych swoich pierwszych kilkunastu latach pracy rodzą dziecko/dzieci i mają przerwę w pracy zawodowej. Mediana olać dla Warszawy dobrze pokazuje ile zarabia większość osób w
  • Odpowiedz
@inko-gnito: Mediana płac pokazuje aktualnie w Warszawie niecałe 6.5k netto. Pracownicy korpo w wieku 30-45 lat już z większym doświadczeniem to są osoby, które co do zasady zarabiają więcej niż mediana.

Sam nie wiesz o czym piszesz. 5-6k w korpo dla osoby z doświadczeniem większym niż 5 lat w Warszawie dziś to słabizna i poniżej mediany nawet. Bajki opowiadasz.
  • Odpowiedz
wg. niektórych tutaj zwykle kobieta z wyższym wykształceniem po 10 latach w korpo zarabia 5k w Warszawie, a magazynier zwykle robi za 4 do ręki.

I wszyscy robią o 1-2k do ręki mniej niż mediana płac w Warszawie

tak było

sami chyba sobie może odpowiedzieć, że coś z tym co wypisujecie jest nie tak
  • Odpowiedz
@Bocianek2750: już wiem skąd nieporozumienie. Dla Ciebie brutto i netto to jest to samo. A nie jest.
@michalo866: nie masz pojęcia co to jestediana. Stąd nieporozumienia w naszej dyskusji.
@Piho: aż by się chciało napisac- skoro jest tak dobrze jak piszą Bocianek i michalo, to dlaczego jest tak źle xD
  • Odpowiedz
@inko-gnito: przeczysz sam sobie, na początku twierdzisz, że o tym ile zarabia się w korpo pokazuje mediana, potem podajesz, że zarabiają kwoty 5-6k, które są wyraźnie poniżej mediany, a teraz piszesz znowu, że nie mam pojęcia czym jest mediana.

Tak jak pisałem nie wiesz o czym się wypowiadasz
  • Odpowiedz
@inko-gnito: ty raczej przeczysz sam sobie, sugerujesz, że ludzie w korporacjach z doświadczeniem zarabiają mniej niż ogół pracujących w Warszaiwe i piszesz rzeczy sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem.
  • Odpowiedz