Aktywne Wpisy
mickpl +141
Z żadnego newsa tak dzisiaj nie skisłem jak z tego, że Lokum, czyli jeden z tych dewów chwalących się wywalonymi w kosmos marżami, sprzedał w trzecim kwartale siedem lokali podczas gdy w analogicznym okresie zeszłego roku (na beczce 2%) sprzedali ich prawie 200 XD
0% potrzebne na już, chodzi o rodziny.
#nieruchomosci
0% potrzebne na już, chodzi o rodziny.
#nieruchomosci
Najbardziej przereklamowany zespół to
W kwestiach gospodarczych już to tak nie wygląda: "Overall, cognitive ability was positively and significantly associated with economic conservatism" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9548663/
W Brazylii wyszło, że najwyższe IQ ma centroprawica i ogólnie centryści a typowo lewica przeważa tylko nad typową prawicą.
Być może na zachodzie są bardziej ogarnięci ale my polacy jesteśmy kompletnymi debilami
każda duża branża jest kontrolowana przez monopole, duopole i oligopole, z czasem w każdej branży coraz mniejsza część podmiotów kontroluje coraz większą część
@kamil-tumuletz: polska lewica ekonomiczna musi być jeszcze głupsza od tej zachodniej bo nasz kraj doświadczył prawdziwie socjalistycznych rządów i efekty tego szamba były u nas bardziej namacalne
https://www.pap.pl/aktualnosci/rosyjskie-wplywy-w-niemczech-autorem-strategii-afd-jest-kreml-burza-po-publikacji-der
Po prostu macie intelekt psa i to jest wyjaśnienie wszystkiego
Najpierw konfiarze byli wolnościowcami, potem narodowcami, teraz są pisowcami a wydaje im sie że zajmują sie wolnym k---a rynkiem, tak od rozumu
Na takie g---o żeby sie nabierać to trzeba być k---a gorzej niż amebą
nie backtracking, oligopole i duopole pełnią taką samą funkcje jak monopole, tylko łatwiej im się walczy z oskarżeniami o bycie
@ShadyTalezz: wiem xD ale śmieszy mnie, że jakiś lewak sam to wrzucił do tej rozmowy a ja mogę go j---ć jego własnym "argumentem"
co tu jest średniego? Kapitalizm działa w interesie najbogatszych, z natury dąży do monopoli i widzą to nawet zwolennicy tego systemu i próbują z tym jakoś walczyć, czasem lepiej im się udaje, czasem gorzej i
@ShadyTalezz: Twierdzisz, że państwa "nie są głupie" i mądrze zrobiły, że monopole regulacjami zamieniły na oligopole a jednoczesne twierdzisz, że monopol i oligopol to w sumie jedno i to samo. To idiotyczne.
ale tu nie ma intelektualnej niekonsekwencji, nie są aż tak głupie żeby tego nie zauważyć i nie próbować czegoś z tym zrobić ale jednocześnie nie ma w nich na tyle woli politycznej i mądrości żeby problem realnie rozwiązać - bo w kapitalizmie się nie da go rozwiązać - ale to już nie koniecznie
@ShadyTalezz: czyli najpierw śmiejesz się, że "ale wszyscy głupi są i to niepotrzebne" a później okazuje się że TY również myślisz, że to niepotrzebne. No bo skoro nic realnie nie rozwiązuje to jak niby może być potrzebne?
Patrzenie przede wszystkim na własny interes to nie tylko domena kapitalizmu. Tacy są
potrzebne ale nie zawsze działające, naprawdę nie wiem czemu się uczepiłeś takiej rzeczy