Wpis z mikrobloga

@ShadyTalezz: Wolny rynek będący kontrolowanym przez monopole się nie zgadza. Nawet Standard Oil nie osiągnął pozycji monopolisty podnoszącego ceny na rynku. Wręcz przeciwnie, ceny spadały a ich udział w rynku malał zanim wprowadzono prawo antymonopolowe.
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: Te badania były o kwestiach światopoglądowych. Liberałowie światopoglądowi mają generalnie wyższe IQ od konserwatystów.

W kwestiach gospodarczych już to tak nie wygląda: "Overall, cognitive ability was positively and significantly associated with economic conservatism" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9548663/

W Brazylii wyszło, że najwyższe IQ ma centroprawica i ogólnie centryści a typowo lewica przeważa tylko nad typową prawicą.
Brzychczy - @kamil-tumuletz: Te badania były o kwestiach światopoglądowych. Liberałow...

źródło: 17dsgf

Pobierz
  • Odpowiedz
@Brzychczy:

Wolny rynek będący kontrolowanym przez monopole się nie zgadza.

każda duża branża jest kontrolowana przez monopole, duopole i oligopole, z czasem w każdej branży coraz mniejsza część podmiotów kontroluje coraz większą część
  • Odpowiedz
Być może na zachodzie są bardziej ogarnięci ale my polacy jesteśmy kompletnymi debilami

@kamil-tumuletz: polska lewica ekonomiczna musi być jeszcze głupsza od tej zachodniej bo nasz kraj doświadczył prawdziwie socjalistycznych rządów i efekty tego szamba były u nas bardziej namacalne
  • Odpowiedz
@Brzychczy to też nieprawda? Rosja to zdrowy rozsądny kapitalizm ale wszystkie tłuki waszego pokroju jakos wybierają życie w lewackich eurokołchozach

https://www.pap.pl/aktualnosci/rosyjskie-wplywy-w-niemczech-autorem-strategii-afd-jest-kreml-burza-po-publikacji-der

Po prostu macie intelekt psa i to jest wyjaśnienie wszystkiego

Najpierw konfiarze byli wolnościowcami, potem narodowcami, teraz są pisowcami a wydaje im sie że zajmują sie wolnym k---a rynkiem, tak od rozumu
kamil-tumuletz - @Brzychczy to też nieprawda? Rosja to zdrowy rozsądny kapitalizm ale...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: no ale ja mówię o centroprawicy, z braku laku to szukam jakichś typów z Nowoczesnej na listach. Konfa to wiadomo, że konserwatyści światopoglądowi i ten sam poziom intelektualnej biedy co antykapitalistyczna lewica.
  • Odpowiedz
@Brzychczy:

nawet zakładając że masz rację z tą "każdą branżą" przyznajesz racje mi, duopole i oligopole to nie monopole. Trochę taki backtracking by wyjść z twarzą z dyskusji u ciebie widać.

nie backtracking, oligopole i duopole pełnią taką samą funkcje jak monopole, tylko łatwiej im się walczy z oskarżeniami o bycie
ShadyTalezz - @Brzychczy: 
nawet zakładając że masz rację z tą "każdą branżą" przyzna...

źródło: GVqOkbMWQAACwMm

Pobierz
  • Odpowiedz
to się tylko wtrące i dodam, że kult IQ i brandzlowanie się pod badania IQ grupy, do której należysz jest głupie i małostkowe w ciul

@ShadyTalezz: wiem xD ale śmieszy mnie, że jakiś lewak sam to wrzucił do tej rozmowy a ja mogę go j---ć jego własnym "argumentem"

ale wszyscy głupi są i to
  • Odpowiedz
@Brzychczy:

No super, jednocześnie jebiesz po nich że nie działają w interesie biednych a obecnie istniejący oligopol to w sumie jedno i to samo co rzekomy monopol Standard Oil xD Jakaś średnia ta logika

co tu jest średniego? Kapitalizm działa w interesie najbogatszych, z natury dąży do monopoli i widzą to nawet zwolennicy tego systemu i próbują z tym jakoś walczyć, czasem lepiej im się udaje, czasem gorzej i
  • Odpowiedz
co tu jest średniego?

@ShadyTalezz: Twierdzisz, że państwa "nie są głupie" i mądrze zrobiły, że monopole regulacjami zamieniły na oligopole a jednoczesne twierdzisz, że monopol i oligopol to w sumie jedno i to samo. To idiotyczne.

nie wynikały z dobroci
  • Odpowiedz
@Brzychczy:

Twierdzisz, że państwa "nie są głupie" i mądrze zrobiły, że monopole regulacjami zamieniły na oligopole a jednoczesne twierdzisz, że monopol i oligopol to w sumie jedno i to samo. To idiotyczne.

ale tu nie ma intelektualnej niekonsekwencji, nie są aż tak głupie żeby tego nie zauważyć i nie próbować czegoś z tym zrobić ale jednocześnie nie ma w nich na tyle woli politycznej i mądrości żeby problem realnie rozwiązać - bo w kapitalizmie się nie da go rozwiązać - ale to już nie koniecznie
  • Odpowiedz
nie próbować czegoś z tym zrobić ale jednocześnie nie ma w nich na tyle woli politycznej i mądrości żeby problem realnie rozwiązać

@ShadyTalezz: czyli najpierw śmiejesz się, że "ale wszyscy głupi są i to niepotrzebne" a później okazuje się że TY również myślisz, że to niepotrzebne. No bo skoro nic realnie nie rozwiązuje to jak niby może być potrzebne?

Patrzenie przede wszystkim na własny interes to nie tylko domena kapitalizmu. Tacy są
  • Odpowiedz
@Brzychczy:

czyli najpierw śmiejesz się, że "ale wszyscy głupi są i to niepotrzebne" a później okazuje się że TY również myślisz, że to niepotrzebne. No bo skoro nic realnie nie rozwiązuje to jak niby może być potrzebne?

potrzebne ale nie zawsze działające, naprawdę nie wiem czemu się uczepiłeś takiej rzeczy
  • Odpowiedz