Aktywne Wpisy
Kearnage +750
zeszyt-w-kratke +31
#powodz
ależ mnie denerwuje to oskarżanie ludzi o budowanie się przy rzece i na terenach zalewowych XD skąd zwykły człowiek kupujący mieszkanie na parterze we Wrocławiu ma wiedzieć czy dany teren jest zalewowy czy nie. Bo to że coś stoi przy rzece nie oznacza że jest terenem zalewowym, jakby tak patrzeć to by trzeba przenieść każde większe miasto o kilka kilometrów bo przepływa przez nie rzeka. Państwo, samorządy wydają pozwolenia
ależ mnie denerwuje to oskarżanie ludzi o budowanie się przy rzece i na terenach zalewowych XD skąd zwykły człowiek kupujący mieszkanie na parterze we Wrocławiu ma wiedzieć czy dany teren jest zalewowy czy nie. Bo to że coś stoi przy rzece nie oznacza że jest terenem zalewowym, jakby tak patrzeć to by trzeba przenieść każde większe miasto o kilka kilometrów bo przepływa przez nie rzeka. Państwo, samorządy wydają pozwolenia
Hiron do dzisiaj jest jedna z moich ulubionych planet w science-fiction. Do tego pcha w niespodziewającego się gracza ogromny ładunek filozofii (koloniści dzielą się pod względem światopoglądu). Gra potrafi rzucać całe sentencje na temat kapitalizmu, socjalizmu, militaryzmu, religijnego fanatyzmu, i każda z frakcji ma w tym konflikcie w wielu momentach rację (bardzo rzadko dzieło kultury potrafi sprawić ze zgadzam się z frakcją religijnych zelotów a niektóre późniejsze technologie w SMAC wywoływały ten efekt).
Nie mam pojęcia jak udało się zepsuć ten element tak bardzo w civilization beyond earth gdzie zamiast jednej klimatycznej, ciemniej i dusznej planety mieliśmy do bólu oklepany kolorowy generator. Zamiast ciekawych przywódców reprezentujących różne ludzkie postawy z interesującym lore i interakcjami pomiędzy sobą (w wmac wszyscy przywódcy przylecieli jednym statkiem na którym pełnili różne funkcje co sprawia że znają się juz na starcie i mają wyrobione zadania o sobie) mieliśmy absurdalne, wymyślane na kolanie frakcje rodem z fanfiction niedouczonego Amerykanina (federacja słowiańska, Unia afrykańska, Brazyliia jako jedna frakcja XDDD).
Jestem naprawdę pod wrażeniem jak bardzo można nie rozumieć wlasnego sukcesu i skopać to co było dobre.
#gry #civilization5 #civilization #kosmos #alphacentauri
https://www.moddb.com/mods/conflict-on-chiron
mod-mod Planetfalla
To praktycznie toćka w toćkę przeniesione SMAC na silnik Civ4 + full nowych ficzerów.