Wpis z mikrobloga

Cieszy widok wzrostu cen mieszkań, jako posiadacz mieszkania i to nie małego bo 74m2, w mojej mieścinie są same malutkie na sell. Kupiłem za 280k, z tego co widzę to mogę wołać nawet 500k XD
#nieruchomosci
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@willyfog: A masz tylko jedno? To raczej nic z tego nie masz ziomek. Sorry - sprzedasz i kupisz za to dokładnie takie samo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jedynie na racie (jeśli na krechę) korzystasz, bo niższa.

Mój dom też "podrożał", no i co z tego, skoro za lepszy/większy/w lepszej lokalizacji muszę dać więcej, niż kilka lat temu? Straciłem na tym "wzrośćie" zamiast skorzystać.
  • Odpowiedz
opcja sell i budowa dom?

@willyfog: przykro mi, wyjdzie drożej niż gdy kupowałeś mieszkanie, nawet ze "wzrostem", bo działki podrożały o 100-200% np.

Dlatego "zysk" ze wzrostu cen jednej nieruchomości jest delikatnie mówiąc żaden. Są oczywiście korzyści typu niska rata, ale jeśli to nie Twoja nieruchomość docelowa, to paradoksalnie na tych wzrostach nic nie zyskujesz, a wręcz
  • Odpowiedz
Przyszłościowo, lepszy deal mieć własny dom+działka niż siedzieć w klatce

@willyfog: jeżeli teraz Twoje mieszkanie 70m2 kupowałeś za 280k a chcesz "ofertowo" 500k to musi być jakieś zadupie. A na zadupiach albo masz mieszkanie do 50m2 albo dom. Dlatego mało jest mieszkań większych niż 50m2. Szkoda czasu na blok gdy w okolicy masz sporo miejsca na dom.
  • Odpowiedz
  • 0
@acpiorundc w skrócie, w moim mieście sporo developerow budujących klitki szeregowe+ nowe bloki, mało działek, 500k to tak strzeliłem, przesledzilem oferty, 38m2 380k xD ceny za M2 oscylują w granicach 8-10k.
  • Odpowiedz
@willyfog: ceny budowy też mocno wzrosły. Może wyjdziesz na zero, skoro masz działkę. Czytaj - nic nie zarobisz na tym "wzroście", bo wzrost kosztów budowy zeżre zysk ze sprzedaży.
  • Odpowiedz
@willyfog: co z tego, że masz więcej cyferek, skoro możesz za to kupić tyle samo? to dane instytutu danych z d--y, ale nie ciesz się na zapas, bo jeszcze się okaże, że dawniej za 280k mógłbyś wybudować dom 150mkw, a dziś za 500k będzie cię stać jedynie na 70 mkw :P
  • Odpowiedz
opcja sell i budowa dom? Koszt dzialki odliczam bo mam 🙃

Przyszłościowo, lepszy deal mieć własny dom+działka niż siedzieć w klatce

@willyfog: Czy wejście beki0% i beki2% ma też wpływ na koszt budowy domu?
  • Odpowiedz