Wpis z mikrobloga

#obligacjeskarbowe #finanse #oszczednosci
Kurde, dlaczego tak popularne są te EDO 10latki skoro inflacja teraz tylko te 2.6 czy coś plus 2 procent marży, to przecież tylko 4.6 procenta - mega mało, na tyle to w Velo są lokaty.
Na TOS można zgarnąć 6.2 % trzy lata stałego
Gdzie sens?
Pytam serio bo średnio mi się to kalkuluje w głowie
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dominik098: Bo one nie służą do tego, żeby się targować o 1-2% z bankiem na lokacie/oszczędnościowym tylko do tego, że jak znów wskazówka CPI wywali na 19% to one faktycznie fajnie popracują. Opakuj to jeszcze w IKE jak zakładasz, że na emeryturze jednak chcesz czasem kupić bułkę i niech sobie siedzi, najlepiej rozproszone po całym roku kalendarzowym nawet, jeśli warunki w danym miesiącu są gorsze - np aktualne pogorszenie oferty,
  • Odpowiedz
@dominik098: nie kazdy kalkuluje sobie w ten sposob. Sa ludzie ktorym nie chce sie poswiecic na to dluzej niz 5 minut w miesiacu wiec kupuja po prostu dlugoletnie indeksowane inflacją. Mowisz o lokacie w Velo - no ale to jest lokata. Jak potrzebna Ci bedzie nagle kasa to jednak z obligacji nie tracisz odsetek. Ja tak 800+ ładuje dzieci na 6 letnie obligacje bo nie chce mi sie kombinowac z
  • Odpowiedz