Wpis z mikrobloga

@janusz-lece: przed zimą to rosnąć.
A jeszcze trzeba się zastanowić, jak na ceny wpływa zamieszanie z certyfikatami na czyste powietrze :D

nie mam dostępu, tylko ględzę, jak to
  • Odpowiedz
@janusz-lece: fracht z Chin drogi jak cholera, kompresory trzymają cenę, miedź drożeje.
Czemu ceny miałyby spaść?

Spadły ceny pomp których nikt nie chce typu wynalazki monoblok z Chin
  • Odpowiedz
  • 0
Czemu ceny miałyby spaść?

@Mateos2: bo koncza sie doplaty, zaczynaja montowac piece tam gdzie to lepiej pasuje (kaloryfery, slaba izolacja). Dawniej wszedzie na slepo gadali: pompa. Ceny pradu coraz drozsze i niestabilne... wiec oczekuje, ze pompa z pomp zacznie spadac ;)

Buderusa chyba nie robia w Chinach, tylko jakas Turcja/Maroko - moge sie mylic,
  • Odpowiedz
@kuncfot: LG? Zastanawiam się między buderusem a panasonic. Buderus WPLS 11.2 oraz panasonic KIT SDC09KE5, czyli seria K chyba. Trafiłem na jutubie filmiki, gdzie te buderusy wyją jak p----------e, a nie chciałbym zaraz mieć wroga przez płot z powodu huczącej pompy ciepła :/
  • Odpowiedz
@dannykay: tak ten Buderus wygląda jak jednostka zewnętrzna od LG.

I teraz:

1. często otwierasz okno zimą Żeby słuchać pompy ?
2. W nowoczesnym domu właściwie masz zakaz
  • Odpowiedz
@kuncfot: ale to nie chodzi o mnie a o sąsiada, który może mi dymić z powodu hałasującej pompy. Niestety tak wyszło, że pompa będzie stała jakieś 6m od płotu, dzielącego mnie z sąsiadem.
  • Odpowiedz
@dannykay: to filmy sprzed 5 lat. Od tamtej pory były dwie generacje LG Thermy ;) Moja jeszcze lepiej napier****la :D ale ... w domu tego nic nie słychać a sąsiad jest dość daleko.
Jeżeli rozważasz LG to zobacz parametry techniczne LG thermy z czynnikiem r410 ( to będzie taka 5-6 letnia ) i najnowszej.
  • Odpowiedz
@dannykay: a racja, 67 kontra 55 dB, to nie ma co rozważać, patrz jeszcze na SCOP dla temperatury jaka planujesz zasilać dom, nowy i podłogówka - 30-35st. Kaloryfery? 45 st max planuj.
  • Odpowiedz
@kuncfot: no i ja mam sąsiada przez płot. Będzie miał tę pompę około 10m od okien, więc muszę wziąć uwagę ten hałas, bo jak wyżej napisałem, nie chcę mieć wroga przez płot z tego powodu.
  • Odpowiedz
@dannykay: jeszcze spytaj co ile przegląd gwarancyjny, ile lat gwarancji i kto jest gwarantem. Przegląd potrafi kosztować 500 zł xD więc warto to wziąć pod uwagę.
Juz starsze generacje panasa miały bardzo rozbudowany soft w kierunku kontroli pracy pompy, nie wiem jak z tym stoi buderus.
  • Odpowiedz