Wpis z mikrobloga

wydaje mi się, że

@rostu: no kurcze pióro, wczoraj pół AMA i pół płaczu na wykopie było o to, żeby nie robić polityki na zasadzie wydaje mi się, bo to odstrasza od krula, a Wy dalej swoje ;|
  • Odpowiedz
@stekelenburg2:

Dobra na szybko 20 tys. dzieciakow w sierocincach x 2500 daje jakies 50 mln to mała kwota. Jakaś fundacja dałaby radę. Tym bardziej, że teraz jest jakis tysiac placowek co jest przerostem biurokracji nad trescia. Pasuje? Ja pisalem juz, ze z wieloma rzeczami sie nie zgadzam z korwinem, nie naleze do zadnej partii, nie lubie przypinania latek.
  • Odpowiedz
@Ragnarokk:

Ja kiedys wyczytalem w gazecie, ze taki jest sredni koszt utrzymania dziecka w sierocincu.

Zdaj sobie sprawe, ze sa rodziny, które muszą utrzymac trojke dzieci i siebie za 1000-2000 zł, wiec kwota wydaje sie byc realna. zreszta zaraz wygooglam bo czytalem o tym ze 3 lata temu.
  • Odpowiedz
Dobra na szybko 20 tys. dzieciakow w sierocincach x 2500 daje jakies 50 mln to mała kwota. Jakaś fundacja dałaby radę. Tym bardziej, że teraz jest jakis tysiac placowek co jest przerostem biurokracji nad trescia. Pasuje?

@rostu: a czemu w XIX-wiecznym Nowym Jorku te fundacje nie dały rady?

Ja pisalem juz, ze z wieloma rzeczami sie nie zgadzam z korwinem, nie naleze do zadnej partii, nie lubie przypinania latek.

w
  • Odpowiedz
@Ragnarokk:

Mało w odniesieniu do PKB, dlatego poruszylem temat funkcjonowania mopsow - nie podoba mi sie dzialalnosc tej instytucji, nazwalbym ja szkodliwa dla spoleczenstwa.

Tak czy inaczej bedziemy sie targowac argumentami w nieskonczonosc i to nam nic nie da. Musielibysmy przeprowadzic doswiadczenie tylko nie bardzo sa
  • Odpowiedz
@cinkek:

WIesz, kiedys byla mniejsza swiadomosc w tej kwestii. Nie bylo internetu, reklam w tv. z tego co widze to najwiecej zarabiaja fundacje na reklamowaniu sie za nie male pieniadze. teraz latwiej dotrzec do tych pieniedzy ale nie wiemy czy by sie udalo zebrac wystarczajaca kwote.
  • Odpowiedz
@rostu:

To jest po prostu rzecz, do której trzeba przyjść przygotowanym, z danymi, wyliczeniami, ludźmi znającymi się na tematyce. A nie podejść w sposób - jakoś będzie. Te dzieci już zostały wystarczająco skrzywdzone, by przeprowadzać na nich eksperymenty. Wiadomo, nikt nie lubi płacić podatków. Ale jak chcemy je ograniczać, to przedstawmy jakieś realne rozwiązania, nie zaś takie jak było przedstawione :)
  • Odpowiedz
@rostu: w XIX wieku bezdomne/chore dzieciaki walały się po ulicach, teraz (chore, bo bezdomnych raczej już nie ma) reklamują się w TV. i co? że niby to drugie bardziej działa na świadomość człowieka?
  • Odpowiedz
@Ragnarokk:

ja tylko wysnulem teze, ze jest realne by w srednio rozwinietym kraju ludzie dobrowolnie skladali sie na sierocince no i z powodu niskiej kwoty w odniesieniu do pkb mozna tym dzieciom oduscic, tym bardziej, ze nie widze by ktos protestowal przeciwko dotowaniu sierocincow przez panstwo - nawet korwinisci nie protestuja chyba, ze mnie cos ominelo :D
  • Odpowiedz
@cinkek:

tutaj chodzi o to, ze swiat w XIX wieku wygladal troche inaczej - niewolnictwo, p-----c na porzadku dziennym.

Wyciaganie na ten temat takich wnioskow jak twoje jest nadinterpretacja
  • Odpowiedz
@Ragnarokk:

Nie wydaje mi sie, ze osobista opinia bedzie miala jakikolwiek realny wydzwiek.

pomijajac to, ze nawet jakby dostali sie do wladzy to i tak tego nie
  • Odpowiedz
@Ragnarokk:

mi sie wydaje, ze jak KNP przekroczy magiczna granice i dostanie sie do sejmu to zwyczajnie gowno zdziala ale moze byc ciekawie i zabawnie. lubie jak politycy patrza sobie na rece.
  • Odpowiedz