Wpis z mikrobloga

Nie no to jest hit... Muszę zarejestrować samochód i naiwnie sądziłem, że jeżeli wnioski można składać przez portal polskiej wytwórni papierów wartościowych to czeka mnie jedna wizyta w urzędzie mniej. Założyłem więc konto, przesłałem dokumenty i opłaciłem proces i dostałem info z urzędu, że wniosek jest ok i jest kompletny ale muszę teraz przyjechać i pokazać im oryginały i tablice. Tak jakby nie można było tego zrobić już podczas odbioru nowych papierów (,)

Po co więc istnieje ten portal? Żeby skrócić wizytę u urzędnika o 2 minuty 13 sekund i 7 setnych?

#motoryzacja #polska
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vateras131: coś podobnego ostatnio znalazłem odnośnie dowodów osobistych - no możesz sobie złożyć wniosek przez internet, ale masz później miesiąc żeby przyjechać do urzędu i pokazać papiery, inaczej wniosek jest unieważniany.
  • Odpowiedz
  • 0
@t-tk: @bidzej
Przy dowodach osobistych nastąpił regres. Jak wyrabiałem w 2021 to złożyłem wniosek przez internet i poszedłem tylko odebrać nowy dokument. Natomiast jakoś kilka miesięcy później -już chyba w 2022- ukradli mi portfel więc wyrabiałem ponownie, a że w międzyczasie weszła obowiązkowa biometria to musiałem iść złożyć wniosek osobiście w urzędzie.
  • Odpowiedz
Wyrabiałem raz dowód osobisty przez internet i w urzędzie byłem raz - po odbiór ;)

@t-tk: jak już ktoś niżej napisał - tak już nie jest, ze względu na dane biometryczne, bez których dowodu nie da się wyrobić, a przez internet ich nie wyślesz.
Co generalnie jest zrozumiałe, tylko po jaką cholerę utrzymywać możliwość składania tych wniosków online?
  • Odpowiedz