Wpis z mikrobloga

Poradźcie jaki subwoofer i zasilacz dobrać do tego co już mam w aucie, głośniki hertz i radio to jakiś chinol
https://allegro.pl/oferta/hertz-dsk-165-3-2-drozne-glosniki-samochodowe-5337981692
https://archiwum.allegro.pl/oferta/radio-samochodowe-mp3-bt-wysuwany-ekran-7-kamera-i7816091655.html

Kompletnie się na tym nie znam, przy opisie głośników jest rms 80/160max to znaczy że nie mogę użyć mocniejszego suba? Bo praktycznie każdy ma jakieś 500rms a nie chce żeby popaliło mi głośników, szukam u----i w granicach 400-700zl, jeśli ktoś z was ma to wezmę z wysyłką lub odbiór w okolicach 3city

#caraudio #auta #pytanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szantos: no wzmacniacz sobie wez jakis 4 kanałowy wtedy po 1 kanale na głośniki w drzwi i dwa mostkujesz pod suba, a wzmacniacz w niskich pieniadzach to bierz byle co, ja mam np taniego carpower i działa, ważne żeby tego nie montować gdzieś pod siedzeniami tak samo suba bo w zimie chwyci wilgoci i zdechnie, a co do subwoofera to masz jakies gotowe tuby do bagażnika zależy jakie masz auto
  • Odpowiedz
  • 0
@Karton_bez_szkla: z tyłu, generalnie sytuacja jest o tyle dla mnie problematyczna że miałem uderzenie w prawy tylny bok auta, a blacharz który mi naprawiał auto prawdopodobnie coś sknocił i przy ciut głośniejszym słuchaniu muzyki słychać taki dziwny dźwięk z tej strony, coś jakby blacha. Miałem już dwie różne pary głośników które montował kolega, ja teraz wpadłem na pomysł żeby bas przenieść na subwoofer w bagażniku żeby pozbyć się tego irytującego
  • Odpowiedz
@Szantos: głośniki powinny być z przodu. Z tyłu ewentualnie dołożyć następne jak chcesz mieć dźwięk przestrzenny. Ten chiński wzmacniacz co kolega pisze nie jest najgorszy. Miałem chwilę z głośnikiem JBL no i ładnie grało.
  • Odpowiedz
@Szantos Człowieku to auto się nadaje na złom a nie do budowania sceny dźwiękowej. Pewnie jeszcze tak ci ten blacharz wyklepał że jeździ bokiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

PS. Taki "chinol" bez wzmacniacza to nawet nie napędzi odpowiednio głośników z Allegro za 50 zł. To nie ma prawa dobrze grać.
  • Odpowiedz
@Karton_bez_szkla Myślisz się kolego. Ja bawiłem się faderem i pomimo subwoofer a bagażniku scena przy głośnikach z tyłu jest dużo lepsza. Jestem zdania że warto na tył wsadzić nawet najtańsze woofery z Allegro za 50 zł byle coś tak grało.
  • Odpowiedz
@Szantos Po pierwsze primo ultimo musisz zrobić sobie wygłuszenie drzwi bo bez tego będą ci rezonować boczki od bassu wooferów. Tych metalicznych dźwięków też się pozbędziesz dzięki temu.
  • Odpowiedz
@Larsberg: żeby było zgodnie ze sztuką głośniki muszą być z przodu. Z tyłu ewentualnie dodatkowe żeby dźwięk zrobić bardziej przestrzenny. Skoro twoim zdaniem jest inaczej to znaczy że wszyscy się mylą i tylko ty masz rację. A co to oznacza to wszyscy wiemy.
  • Odpowiedz
@Karton_bez_szkla: Idealny dzwięk masz na słuchawkach dlatego że dociera on prosto do twoich uszu a dzwięki otoczenia są odizolowane. Jak to wygląda w samochodzie? Tweetery walą wysokimi tonami z deski lub słupków (zależy jak kto ma zamontowane) a woofery z przodu drzwi czyli dzwięk nie dociera do nas z boku wprost w uszy jak w słuchawkach tylko z przodu i to niestety da się usłyszeć. Głośniki z tyłu właśnie od
  • Odpowiedz