Wpis z mikrobloga

Dzień dobry Eksperci
Mam na dziś do zaproponowania nową teorię spiskową, którą osobiście wymyśliłem.
Otóż zawarto deal polityczny o utworzeniu korytarza transportowego Chiny - UE przez Ukrainę i Kazachstan. [niedawna seria spotkań na wysokim szczeblu angażująca również Białoruś układa się w logiczną całość] Aby plan był możliwy do realizacji, należy utworzyć połączenie lądowe pomiędzy Ukrainą, a Kazachstanem i to właśnie teraz widzimy.
Zyski dla Chin - ominięcie niechcianej przez Europę Rosji oraz niebezpiecznego bliskiego wschodu.
Zyski dla Europy - relatywnie bezpieczne połączenie z Azją.
Zyski dla Ukrainy i Kazachstanu - ważna pozycja tranzytowa (szczególnie dla Ukrainy - więcej rozwidleń na kraje Europy).
Zyski dla mieszkańców Rosji - rozpad federacji dający nadzieję na lepszą przyszłość w nowopowstałych republikach.
Zapraszam do komentowania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ukraina #rosja #wojna #chiny #europa
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zyski dla Europy - relatywnie bezpieczne połączenie z Azją

@jjb_: Europa nie ma na dłuższą metę zysków ze zbyt łatwego połączenia z chinami. W zasadzie to teraz już nie na dłuższą metę, bo niekorzystnych dla Europy zjawisk w związku z chinami w kwestiach gospodarczo-technologicznach zaszło już zbyt wiele. Tak, że nie żadne zasrane połączenia, tylko wprost przeciwnie - decoupling i umacnianie obozu wielkiego zachodu.
  • Odpowiedz
@jjb_: w zasaddzie unia sprzedałaby się jak kurtyzana, ale jak się czasami przekonuję z rozmów przedstawicieli różnych zachodnich społeczeństw to jest to bardzo prawdopodobne że będą woleli oddać się pod but Pekinowi w zamian za chwilowy spokój i oczywiście dodatkowy zarobek bo pan chińczyk liczyć potrafi, niż wiecznie się martwić spadkiem koniunktury i pakowaniem kasy w Ukrainę. Tym bardziej że ruski straszak zjadł właśnie ostatnie zęby i zaraz sytuacja nie
  • Odpowiedz
@jjb_: Wydaje mi się, że Chiny, w najmniej spodziewanym przez ruskich momencie, wypną się na nich czy wręcz wbiją im nóż w plecy. Ale to tylko moje gdybanie, pożyjemy, zobaczymy.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@rio_: To wręcz pewne, że jak kacapia zacznie się rozpadać do Chiny łykną Syberię aż do koła podbiegunowego. Już zresztą rozwijają siły arktyczne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz