Oświadczenie Zarządu PKP CARGO S.A. w sprawie nieprawdziwych informacji rozpowszechnianych przez polityków PiS
Na koncie Premiera Mateusza Morawieckiego na platformie X pojawiły się nieprawdziwe informacje dotyczące planów likwidacji czy sprzedaży PKP CARGO S.A. Niezgodnie z prawdą wina za katastrofalną sytuację Spółki przypisywana jest obecnej władzy, podczas gdy jest ona skutkiem 8 lat rządów PiS.

Najważniejsze fakty:

8 lat rządów PiS zniszczyło Spółkę PKP CARGO S.A. Obecny Zarząd robi wszystko, by ją uratować.
Przed rządami PiS kurs akcji PKP CARGO S.A. wynosił nawet 90 zł. Po 8 latach poniżej 12 zł.
Zysk PKP CARGO S.A. za 2023 rok wyniósł ponad 80 mln zł, ale zadłużenie urosło do 5,1 mld zł.
W czasie rządów PiS Spółka straciła 90% swojej wartości. W roku 2014 wyceniana była na ponad 4 mld zł, w kwietniu br. na około 600 mln zł.
Prokuratura Okręgowa w Warszawie wszczęła postępowanie w sprawie decyzji węglowej Premiera Mateusza Morawieckiego, która przyniosła Spółce dotkliwe straty.
Zarząd Spółki, podobnie jak przedstawiciele obecnego rządu, w tym Dariusz Klimczak, Minister Infrastruktury wielokrotnie potwierdzali, że PKP CARGO S.A. jest spółką o znaczeniu strategicznym. Nie ma planów jej likwidacji czy sprzedaży. Przeciwnie – obecny Zarząd robi wszystko, by wyprowadzić Spółkę z fatalnego położenia w jakim znalazła się po 8 latach rządów PiS.

W zamieszczonym przez Premiera filmie pojawia się ponadto informacja, że jeszcze w 2023 roku Spółka PKP CARGO S.A. osiągnęła ponad 80 mln zł zysku. Pominięta została kluczowa informacja o tym, że jednocześnie zobowiązania Spółki na koniec 2023 roku przekroczyły 5,1 miliardów złotych. To ta liczba – 5 miliardów złotych zobowiązań, które Spółka musi spłacić – obrazuje jej prawdziwą kondycję po latach rządów PiS.

Nie jest również prawdą informacja, że planowane przez Spółkę, konieczne ze względu spowodowaną złym zarządzaniem i błędnymi decyzjami kolejnych Zarządów z nadania PiS zwolnienia grupowe, spowodują utratę możliwości realizacji zleceń.

#gielda #polityka #gospodarka #bekazpisu #afera
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Po 8 latach poniżej 12 zł.

@widmo82: To jest bez uwzględnienia inflacji przypominam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A potem się ludzie dziwią czemu WIG20 to taki śmieć gdzie większość kapitału tam to SSP gdzie partyjny klakier jedną głupią decyzją może zarżnąć spółkę w tydzień.

Żadnych napraw i restrukturyzacji, sprzedać wszystko bo tylko wtedy ta patologia się skończy.
  • Odpowiedz
@galicjanin: No albo bawimy się w populizm i słuchanie się plebsu pokroju "łoni wyprzedajo wszystko!" albo patrzenie na dobro kraju jako priorytet. Jednak ludzie mieli nadzieję że jak odsunie się populistów PiS od władzy to przyjdzie ktoś poważny ale najwidoczniej będziemy mieć znowu to samo. TVP to dobry przykład że raczej potrzebnych fundamentalnych zmian tutaj nie będzie tylko kontyuacja socjalistyczno-etatystycznej polityki.
  • Odpowiedz
@widmo82 ważne fakty są takie że PKP Cargo weszło na giełdę w 2013 roku i niemalże natychmiastowo kasa z emisji poszła na ratowanie Intercity. W 2014 roku kupili nierentowną spółkę bodajże z Czech, gdzie już po roku wiadome było jakie są straty. Więc mówiąc że PiS sytuacji nie poprawił warto dodać że ta spółka od dawna chyliła się ku upadkowi dzięki politykom wszystkich opcji rządzących.