Wpis z mikrobloga

Mam router zewnętrzny który łapie tylko sygnał LTE. Pod niego podpiąłem router wew. gdzie on rozsyła sygnał wifi i do niego podpiąłem drugi router kablem sieciowym który chce żeby rozsyłał wifi w innym miejscu. Wyświetla mi się konflikt IP pomimo tego, że próbowałem na drugim routerze ręcznie zmieniać. Ktoś wie jak temu zaradzić?

#komputery #internet #informatyka
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KolegaPatryk: W ostatnim musisz przełączyć, żeby działał jako AP, nie jako router, samo wyłączenie dhcp chyba nic nie da. Dalej będzie działał jako router, tylko że z adresacją statyczną. Wtedy już powinno wszystko ruszyć. Bo podpinanie routera pod router, to standard przy lte zestawach, bo domyślnie są tak poustawiane
  • Odpowiedz
@KolegaPatryk: ogólnie to z routera operatora masz jedną sieć. Pierwszy swój router musi Ci ogarnąć NAT'owanie i bycie serwerem DHCP, plus sieć przez niego zarządzana musi być inna jak ta zewnętrzna. A sam AP musi być AP, bez żadnego dhcp bo od tego masz główny router. No i musisz temu AP przypisac IP który nie będzie w konflikcie z żadnym innym urządzeniem
  • Odpowiedz