Wpis z mikrobloga

Mireczki, potrzebuje konsultacji bo z wiedzą u mnie jak z w dowcipie o dwóch skrzyniach biegów do wymiany ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Pacjent #mazda 6 z 2014. Bez żadnych symptomów pewnego poranka po prostu silnik nie odpalił. Po włączeniu guzika start zaświeciły się wszystkie zegary, odpaliło sie radio, światła ale silnik prze chwilę kręcił i nie odpalił aż w końcu zamilkł. Wywaliło multum błędów, zaświeciły się wszystkie ikonki i tyle. Każda kolejna proba zapłonu dawała zero efektu. Skakały tylko wskazówki na zegarach, coś tam pstrykalo i nic.

Zadzwoniłem do mechanika, mówi że na 99% akumulator.

Pożyczyłem od sąsiada prostownik. Po podłączeniu do prostownika wskazówka wskazała 0% naładowania. Lądował się cały dzień, z tym że wskazówka po kilku godzinach zatrzymała się mniej więcej przed połową o ano drgnęła. Wsadziłem akumulator z powrotem do samochodu i w sumie nic się nie zmieniło. Tak samo jak wcześniej.

No teraz zastanawiam się co dalej. Ładować go przez noc i kolejny dzień? Spróbować podpiąć akumulator z innego samochodu? Aczkolwiek do dyspozycji mam jedynie Octavię 1.5 z 2006 roku i tam akumulator też pewnie wiekowy. Mam jeszcze opcje podpięcia startera i nim spróbować odpalić samochód. Na kable wolę nie odpalać bo samochód stoi w garażu podziemnym gdzie jest dosyć ciasno no i skoda ma słabszy silnik.

Nie mam jak go wywlec z garażu, laweta też nie wjedzie :D

Obecny akumulator wygląda na to że był kupiony w 2020 roku, chwilę przed tym jak kupiłem samochod. Czy był nowy nie wiem, bo nie mam faktury. Była jedynie na nim naklejka z jakiegoś kuriera, którego przeczytałem datę.

Kupić nowy akumulator i go zapakować licząc na to, że to to i że rozwiąże mi to problem, ewentualnie jak odpali to zawieść do mechanika sprawdzić jeszcze czemu poprzedni padł?

Tak wiele pytań :D

#motoryzacja
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aerwin: z akumulatorami samochodowymi jest w sumie jak z każdymi innymi akumulatorami, np. tymi w telefonach, szczególnie tych starszych - jak padnie na amen, to już nawet się nie będzie ładować. Wymiana na nowy powinna pomóc :)
  • Odpowiedz