Wpis z mikrobloga

W Krakowie ludzie utworzyli grupę, na której ostrzegają się przed kontrolerami biletów żeby móc jeździć na gapę. Powstała też aplikacja umożliwiająca oznaczanie pozycji kanara na mapie. Osoby wyrażające swój niesmak po zobaczeniu tego są jak widać wytłumaczane.

#krakow #komunikacjamiejska #patologiazmiasta #oszukujo #aplikacje
WielkiNos - W Krakowie ludzie utworzyli grupę, na której ostrzegają się przed kontrol...

źródło: temp_file2705063911899509947

Pobierz
  • 128
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Limonene dosłownie w gimnazjum na etyce poddaje się temat kradzieży o usprawiedliwienia moralnej gdzie oczywiście że nie ma zero jedynkowej odpowiedzi ale odpady z wykopu powiedzą że hurr durr xD
  • Odpowiedz
@srgs: w mianowniku nie może być zero, bo po podzieleniu przez zero, mogą nastąpić nieprzewidziane zdarzenia (z zagładą ludzkości włącznie)
  • Odpowiedz
  • 2
@WielkiNos ja rozumiem jeszcze jakieś dziecko, ale jak dorosły chłop nie może wydać maks kilka zł na bilet jednorazowy to dla mnie niepojęte. Trochę poniżające nawet.
  • Odpowiedz
Podobnie jak w komentarzu czekam na apke zgłaszania, że sąsiad wyjechał na wczasy i można mu o----ć mieszkanie xD albo gdzie stoi koreański/japoński samochód który łatwo można ukrasc przy pomocy "gameboy'a" xD ech naród złodzieji
  • Odpowiedz
@WielkiNos: Zawsze gardziłem ludźmi jeżdżącymi na gapę. A już szczególnie tymi, którzy po złapaniu jeszcze mają czelność się wykłucać, wyzywać kanarów i iść w zapartę że mandatu nie przyjmą.
  • Odpowiedz
@WielkiNos: zrzeszać ludzi o wspólnym mianowniku XDDDDD

anyway, mi to nie przeszkadza, co mnie to obchodzi, jest 100 tysięcy ważniejszych problemów. Komunikacja miejska jest dla tych najbiedniejszych lub ludzi bez prawka. więc nic dziwnego że może być ich nie stać na bilety.
Po drugie czym to się różni od np takiego yanosika itp?
  • Odpowiedz
@JaNieGejJaPapiesz: wiesz, ze ceny biletów pokrywają tylko część kosztów komunikacji? Nie wiem ile w Krakowie ale np w Warszawie bilet 3 miesięczny to 280 pln nie uważam, że to dużo.
  • Odpowiedz
@WielkiNos: to appka stworzona przez grube feminazistki dla czarnoskórych imigrantów

Biały polak katolik nigdy by czegoś takiego nie zrobił!
NIE SZKALUJ LEWAKU!
  • Odpowiedz
@Olbor: W Krakowie gdy masz meldunek LUB odprowadzasz podatek to 90zł/miesiąc od sierpnia lub 400zł/6 miesięcy co daje już 80zł/miesiąc.
  • Odpowiedz
@Xuzoun: cena biletu spełnia też funkcję regulatora ruchu oraz miernika efektywności. Nawet jak transport jest dotowany z budżetu to kierowanie się dochodami z biletów zwiększa efektywność działania przedsiębiorstwa. Gdyby przejazdy były darmowe, czyli całkowicie dotowane, to nikt by się nie przejmował skutkami swoich decyzji. Z roku na rok byłoby coraz gorzej.

@Emble , jazda bez biletu to nie kradzież, tylko wyłudzenie przejazdu.

@harrame @nairoht , zabawne, że
  • Odpowiedz
dosłownie w gimnazjum na etyce poddaje się temat kradzieży o usprawiedliwienia moralnej gdzie oczywiście że nie ma zero jedynkowej odpowiedzi ale odpady z wykopu powiedzą że hurr durr xD

@Klepajro: no nie ma odpowiedzi, więc każdy może się sam nad tym zastanawiać. Rozumiem, że u ciebie w szkole też jak ktoś miał inne zdanie niż pani od etyki, to ona go wyzywała od uprzywilejowanych chamów?
  • Odpowiedz
Chcecie mieć dobre MPK to jeździć, płacić, obserwować.

I jasne - ktoś tutaj też to ujął - bilety nie będą finansowały wszystkiego w 100%, ale czasem wypada ponieść pewien koszt, a korzyści w wymiarze niepieniężnym też mieć będą swój wymiar.

@patryk_66: XD

W Warszawie w 2022 roku tylko na zakup usług przewozowych trzeba było przeznaczyć ponad 2,9 mld złotych, a wpływy z biletów wyniosły ok. 776
  • Odpowiedz