Wpis z mikrobloga

Mirki pomocy!

Miałem dzisiaj kolizję na rondzie grunwaldzkim w Krakowie, kilka minut przed 16. Skręcałem od Monte Cassino w aleje (w lewo). Pas był jeden, jednak mieszczą się na nim 2 auta. Jako że wszyscy stali po lewej stronie pasa to jadąc miałem po prostu wolne. Zmieniły się światła, gość obok to zaakceptował i zjechał za mnie, jednak babka, która była drugą bądź trzecia zaczęła trąbić i uderzyła swoją prawą stroną w moją lewą. Przyjechała policja i stwierdzili moją winę (bo nie można wyprzedać prawą stroną lol). W momencie jak dojeżdżałem do świateł ta pani stała w korku, więc ją omijałem a nie wyprzedzałem. Dodatkowo policja za nic miała argument o art. 16 pord, zlekceważyli także moją sugestie, że ta pani mogła we mnie nie wjeżdżać a nacisnąć hamulec. Baba wjechała celowo, zatrąbiła i próbowała mnie zepchnąć.

No i Grande finale, nie przyjąłem mandatu. Czy jest tu może szczęśliwie jakiś świadek bądź ktoś doradzi jak uzyskać dostęp do monitoringu? Jak wygląda taka sprawa etc? Przepraszam za chaos, to jest moja pierwsza sytuacja tego typu, a potrzebuję pomocy. Jestem szarakiem, a nie chcę dać babie satysfakcji.

#krakow #motoryzacja #kolizja #policja
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Heezy policja stwierdziła Twoja winę, biegły sądowy zapozna się z uszkodzeniami na obu pojazdach, powtórnie ustali twoja winę, niema tam jakiegoś sklepu? Jakaś żabka i ładnie poprosić o monitoring ZANIM się zagra?

Ps tak nie chciało mi się patrzeć na mapę gdzie to się stało, daj pineske
  • Odpowiedz
  • 0
@Heezy: mogę jeszcze dodać, że babka zdążyła zatrąbić, krzyknąć coś a następnie uderzyć w moje auto. Nie próbowała hamować. Tłumaczenie policji absurdalne, bo tłumaczyli na chłopski rozum a nie w oparciu i przepisy prawne.
  • Odpowiedz
@Heezy biegły sądowy ustala u każdej z osób co mógł zrobić aby uniknąć kolizji, może biegły weźmie to pod ograniczenie zaufania,bale monitoring by ci się przydał, spróbuj zadzwonić do zikit o pozyskanie monitoringu z ronda
  • Odpowiedz
@Heezy: na tym odcinku jest miejsce na 1 auto. Jak ona na nim była a ty jechałeś jakoś bokiem i się wcisnąłeś to twoja wina. Chyba że źle zrozumiałem co napisałeś. Daj znać jak sprawa się potoczyła
walokid - @Heezy: na tym odcinku jest miejsce na 1 auto. Jak ona na nim była a ty jec...

źródło: pas

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 50
@walokid: właśnie nie! Jest przełom! Tam mieszczą się dwa auta i jechałem prawidłowo. Jeden z panów policjantów własnie dzwonił, że przejrzał nagranie na komisariacie i zobaczył że jechałem prawidłowo a ta kobieta złamała przepisy i teraz ja będę poszkodowanym! Nagranie jest w złej jakości i na telefonie rzeczywiście ciężko było rozpoznać które auto jest moje. Przepraszam za chaotyczny styl pisania, ale adrenalina buzuje. Dodam tylko że babsko walnęło celowo i
  • Odpowiedz
  • 10
@Kotlet_z_Chabowy: napisałem już w tej sprawie, mam nadzieję że uda się paniusię dojechać w sądzie za cały ten syf. Satysfakcja satysfakcją, szkody może na 5k, lekka przecierka 3 elementów + poszarpana opona, ale ile to kosztuje nerwów jak ktoś Ci wciska ze celowo spowodowałeś kolizję to ojeja. Dodatkowo jestem inżynierem transportu i serio wiem o czym mówię xD
  • Odpowiedz
@Heezy: to rondo to jest niezła patologia. ludzie zmieniają tor jazdy na rondzie pod kątem prostym. w------e na światła. pasy poździerane. jak u ruskich xd
  • Odpowiedz
  • 3
@AbaKowner: nie wiem po jaki siusiak ktoś tam zostawił miejsca na 2 samochody. Większość ludzi ma w dupie i w efekcie masz 20-30m wolnego. I co, zostawisz wolne i będziesz czekać to zaczną trąbić I wyprzedzać od prawej buspasem. O przepustowości nie wspomnę
  • Odpowiedz
  • 2
@walokid: nigdy nie widziałem skręcającego tam autobusu, a jeżdżę tamtędy stale od 6-7 lat. Autobusy chyba jadą środkiem ronda.
  • Odpowiedz