Aktywne Wpisy

cmhqwidget +27
Odwrotna Familiada Sezon 2 cz. 3
Zasady: Masz odpowiedzi, zgadnij jakie jest pytanie. Odpowiedzi, które zawierają motyw, który wygrał w poprzedniej grze, będą eliminowane
Plusiwo to moje paliwo, zostaw plusika!
Żenujący Żart Prowadzącego:
Dlaczego deszcz siedzi w więzieniu?
W poprzednim odcinku
Prawidłowe pytanie:
_Wygrał/a: @Pawery1
Nagroda publiczności dla @Kaczorra za pytanie:
co jadł Grzegorz Borys gdy ukrywał się przed policją?
#odwrotnafamiliada
Zasady: Masz odpowiedzi, zgadnij jakie jest pytanie. Odpowiedzi, które zawierają motyw, który wygrał w poprzedniej grze, będą eliminowane
Plusiwo to moje paliwo, zostaw plusika!
Żenujący Żart Prowadzącego:
Dlaczego deszcz siedzi w więzieniu?
W poprzednim odcinku
Prawidłowe pytanie:
_Wygrał/a: @Pawery1
Nagroda publiczności dla @Kaczorra za pytanie:
co jadł Grzegorz Borys gdy ukrywał się przed policją?
#odwrotnafamiliada

Atreyu +21

Ale do rzeczy, omówię kilka punktów z planów wyborczych partii:
- przywrócenie liberalnej ustawy Wilczka - partia chce zlikwidować wiele ciążących na przedsiębiorcach niewygodnych ustaw prawnych. W założeniach ustawa Wilczka miała zrównać prawa wszystkich przedsiębiorców oraz pozwalała na dokonywanie wszelkich działań, które mogłyby służyć DOBRU przedsiębiorstwa
- zlikwidowanie podatku CIT i zastąpienie go 1% podatkiem od przychodów - CIT jest podatkiem od dochodów, więc usunięcie CITu oznaczałoby stopniowe odchodzenie od nieskończonego wałowania nas podatkami od kolejnych szczebli jakichkolwiek działalności.
- ograniczenie wydatków państwa z obecnych 44% do 35% PKB - prawidłowe działanie, jednak lepiej żeby odbiło się na urzędasach, o których w kolejnym punkcie
- ograniczenie biurokracji, zmiana i uproszczenie przepisów (np. wprowadzenie zasady milczącej zgody) oraz likwidacja i połączenie niektórych urzędów - coś co ma w planach każda partia, lecz tego nie realizuje.
- zwiększenie roli rodziców w systemie edukacji - działanie społeczne jak najbardziej na plus. Gorzej może być z wykonaniem tego planu, gdyż w złotych polskich rodzinach patologicznych zaraz wydarzy się okropna tragedia (pewnie wyda się, że jakiś ojciec uderzył dziecko pasem!) po czym cała wina spadnie na partię. Ale zawsze warto spróbować....
- likwidacja gimnazjów - chyba najjaśniejszy punkt ze wszystkich. Pewnie ponad połowa z was kończyła gimnazjum więc wiecie dobrze, że oznacza ono trzy stracone lata. Wprowadzenie kolejnego filaru nauczania było jedną z większych tragedii postkomunistycznych rządów. Chodzi tu także o cykl ponadgimnazjalny. Liceum trwa trzy lata, co jest zbyt krótkim czasem aby szczegółowo omówić chociażby wszystkie lektury.
- system głosowania rodzinnego: rodzice lub opiekunowie otrzymaliby dodatkowe głosy w imieniu swoich niepełnoletnich dzieci - coś dla Korwina (#heheszki), ale swoją drogą bezsensowny przepis biorąc pod uwagę, że rodziny wielodzietne to w większości rodziny katolickie a co za tym idzie więcej głosów na PiS. No bo mówiąc szczerze, kto poniżej 16 lat wie na kogo głosować (czy to ja źle interpretuje ten postulat czy rzeczywiście jest aż tak głupi?)
- likwidację finansowania partii politycznych z budżetu państwa - tak na prawdę na partie idzie mało kasy więc to raczej mało ważna sprawa z punktu widzenia ekonomicznego jednak takie postulaty obiektywnie zawsze na plus.
Podsumowując Polska razem ma bardzo ciekawy plan. Nie wiem w jakim stopniu będą chcieli oni go wcielić w życie (o ile dostaną się do sejmu a później do rządu w co śmiem wątpić) jednak wydaje się być on bardzo liberalny. Stopniowe obniżanie podatków i "uzdrawianie" polityki prorodzinnej przypomina trochę postulaty Korwina jednak wydają się być one dopasowane do obecnych realiów kraju demokratycznego.
Trochę szkoda, że w sondażach Polska Razem ma ciągłą tendencję spadkową, gdyż wydaje się być ona bardzo porządną opcją polityczną. Swoimi postulatami i przekonaniami przypominają zapomniany już PJN, który także był udaną partią z dość pozytywnymi postaciami w swojej partii.
Wszystko co napisałem jest subiektywną opinią więc nie hejtujcie za mocno.
#polityka #polskarazem #korwin #oswiadczenie
@Brel: rozwaliło mnie to
no przekonujący mają ten program, szkoda, że tak nisko w sondażach są :/
PS
http://narodowcy.net/polska/9468-podwyzki-za-ktorymi-glosowal-gowin
http://www.wykop.pl/artykul/533323/w-sumie-to-ja-panu-pozwalam-pracowac-czyli-rozmowa-z-poslanka/
Jeśli myśli się racjonalnie to wie się, że wybieranie każdej obecnej partii to dla nas wybieranie mniejszego zła. Sam będę głosował na Krula choć patrząc na listy wyborcze PJN widać nepotyzm przeciw któremu Korwin sam tak głośno postulował. TAk samo Gowin nie jest święty, jednak ich przewinienia w porównaniu z tym co robi SLD, PiS i PO to pikuś.
@Brel: Co to za różnica, czy chce zlikwidować gimnazja czy nie? Tak czy siak to jego decyzja, a ja nie mam nic do gadania, jak niewolnik.
Ja chcę sam decydować do jakiej szkoły wysłać moje dziecko. A może ja chcę wysłać je do gimnazjum i co? Dlaczego ma rozporządzać się moim dzieckiem?
@testcba0001 jak wyżej napisałem, każdy kłamie.
@Brel: To następny absurd, żeby państwo decydowało kiedy moje dziecko ma iść do szkoły. A może ja w ogóle nie chcę je posyłać do szkoły? Może chcę zatrudnić prywatnego nauczyciela?
A co to kogo obchodzi dlaczego? Bo mam taki