Wpis z mikrobloga

Jakie jest sedno rozwiązania problemu dwulicowości? Chodzi mi o poukładanie sobie tego w głowie.
Np. cieszy Cię gdy córka kogoś jest niegrzeczna, wyuzdana - ale nie chcesz żeby taka była Twoja.
Np. przyjemne jest dostanie socjalu i jak jest to głupio byłoby nie brać - ale nie chcesz żeby na niego oddawać.

W sensie, nie chodzi mi o to jak to rozwiązać stricte - tylko jak się w głowie do tego odnieść. Co to jest, odwieczna walka dobra ze złem? Chcesz jako zwierzę, nadużywać, wykorzystywać, czuć władzę, dostać przetrwanie ale te atawizmy mówisz nie-nie gdybyś Ty mieć tak chciał. Jak obsłużyć ten problem logiczny? Być k---ą czy nie być oto jest pytanie.
No lekarstwem na dwulicowość, jest chyba przyznanie się? Nie? Integralność? Jak się drąży to idzie się dowiedzieć jakby?

#filozofia #stoicyzm #ewolucja #psychologia #pytanie #jordanpeterson #blackpill
interpenetrate - Jakie jest sedno rozwiązania problemu dwulicowości? Chodzi mi o pouk...

źródło: obraz_2024-07-26_125032102

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chcesz jako zwierzę, nadużywać, wykorzystywać, czuć władzę, dostać przetrwanie ale te atawizmy mówisz nie-nie gdybyś Ty mieć tak chciał. Jak obsłużyć ten problem logiczny? Być k---ą czy nie być oto jest pytanie.

No lekarstwem na dwulicowość, jest chyba przyznanie się?

@interpenetrate:
Rozwiązaniem jest zdrowa dawka cynizmu i egoizmu, przyznanie się przed samym sobą do stosowania "moralności Kalego" i pogodzenie się z tym.
  • Odpowiedz