Wpis z mikrobloga

via Android
  • 1
@kutafonixor drożdże do cydru z alledrogo mieszasz w letniej, przegotowanej wodzie(100ml) i wlewasz do soku z jabłek. Tydzień trwa fermentacja dla jabłek słodkich, jak kwaśne, to też tydzień chyba. Aż przestanie bąblować w rurce fermentacyjnej. Zlewasz do osobnego pojemnika, powolutku nie mieszając, żeby nie zmącić drożdży na dnie. Dosładzasz ksylitolem (bo on nie fermentuje) 20g/l, dodajesz 10g/l cukru (żeby nagazował w butelkach) zlewasz do butelek pozostawiając miejsce na gaz. Czekasz, najepiej
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@CzarnyOlek trudno powiedzieć, dopiero zlałem. Za 2 tygodnie będę wiedział, ale już pachnie lepiej jak sklepowy. Sklepowy jest gazowany Co², ten ma naturalny gaz.
  • Odpowiedz