Aktywne Wpisy
Czy za 3-5 tys. da się kupić jakieś auto w które nie będzie trzeba władować 20 tys. w naprawę, żeby przeszło przegląd? Na jakie modele zwracać uwagę (zarówno pod kątem pozytywnym ale i też negatywnym).
Moje wymagania:
- radio
- klimatyzacja
- oszczędny silnik
Moje wymagania:
- radio
- klimatyzacja
- oszczędny silnik
Kearnage +128
Podpytywalem Was jakis czas temu o karte graficzna nvidi w budzecie ok 1500 +- 500 zl. Wracam znow z tym pytaniem bo temat nie jest taki oczywisty :) Wybor padl na 4060 Ti 16GB , ale problem robi sie z reszta komputera a konkretnie z prockiem.
Generalnie moj cel to wskrzesic stare workstion jakie mam HP xw8600 ktory dziala na 2 prockach XEON X5842 ( tak wiem ze pewnie niektorzy uzytkownicy wykopu sa mlodsi :) , ale musze z 2 lata sie przemeczyc z tym kompem zanim kupie cos lepszego ). Ale do rzeczy...
Zaczalem rozkminiac potencjalny bottleneck pomiedzy karta i prockiem i jest on ogromny .
Bazujac na wynikach z PC bulids dla referencyjnej gry Farcry 5 w FHD i detalach ultra moge sie spodziewac 30 klatek vs 130 ( mozliwosci karty ) .
PC bulids proponuje cos w rodzaju GTX 1050 / 690 aby zmniejszyc bottleneck i miec podobna liczbe klatek tj 30
PC builds natomiast nie uwzglednia 2 procesorow . Zatem pytanie czy 2 takie procesory poprawia sytuacje i karta 4060 bedzie dzialac lepiej ( zmiejszy bottelneck ) czy nie wplynie to na wyniki karty .
Przenaczenie kompa jest takie jak bylo troche gry , projektowanie , AI ( i czy starsze karty sa wogole wspierane przez stable diffusion ? )
Co o tym myslicie ?
Planowalem wskrzesic kompa z "w miare dobra karta " jak na dzisiejsze czasy i za 2 lata wymienic reszte kompa i zostawic tylko ta karte , ale widzac te wyniki mam sporo watpliwosci czy ma to sens.
dzieki
#pcmasterrace #komputery #pytaniedoeksperta #kartygraficzne
@solid959: no nic dziwnego, w kilkunastoletnim procku w ogóle nie zoptymalizowanym do wydajności we współczesnych zadaniach, bez kodeków i wsparcia obecnych technik przetwarzania.
Chyba potwierdzaja one moje obawy, jednak w tym roku nie przesiade sie na nowego kompa , wiec jedyne co moge zrobie to kupie karte jakiegos 1050 lub podobne + dysk SSD i do konca roku jakos na tym podzialam. A po nowym roku poszukam nowego sprzetu .
Komentarz usunięty przez autora