Wpis z mikrobloga

Kupilem mieszkanie pol roku temu. Dostałem wczoraj pierwszy rachunek za media i mam d------a niedopłate (ponad 1200 zl) za "Centralne ogrzewanie - opłata zmienna". Nie grzalem mocno mieszkania zimą. Mam nawet zdjęte dwa grzejniki z chaty bo byly mi zbędne i troche pozmienialem pomieszczenia na chacie i mi zawadzały. Wiecie moze jak zweryfikować czy nie ma tu zadnej pomyłki i skad mam tak duza niedoplate? Mega mnie to dziwi bo grzejniki mam zazwyczaj ustawione zimą na 2-3, wiec nie wiem jak oni wyliczaja zaliczke ktora sie płaci. Chyba przy prawie zakreconych grzejnikach.

#nieruchomosci
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@miro97: nowe czy stare? Jeśli wcześniej było już mieszkane to:
- poprzedni właściciel mógł niedogrzewać,
- od kiedy wystrzeliła inflacja, co i rusz były podwyżki kosztów mediów, więc to równie dobrze może wynikać tylko z tego
  • Odpowiedz
@miro97: Może podasz metraż mieszkania i zuzycie jakie odnotowano. Tak to ciężko wyrokować. Możliwe też ze cena jednostkowa uległa zmianie.
  • Odpowiedz
@miro97: to nowe mieszkanie? Wtedy często masz niedopłatę, bo zaliczki uwzględniają przyzerowe zużycie w okresie, kiedy mieszkanie stoi. Wszystko powinieneś móc sprawdzić z licznikiem (chyba że to jakiś stary budynek i masz dzikie zasady rozliczania).
  • Odpowiedz
@miro97: to spółdzielnia w starym bloku? Jeśli tak, to jebią cię na kasę na 99 procent, przerabiałem to na wynajmie. Poczytaj sobie w internecie jak spółdzielnie rozliczają ogrzewanie, na podstawie mitycznych jednostek.
  • Odpowiedz
  • 0
@the_good_guy: @ryfke @PanKapibara @czlowiek_klapek mieszkanie nowe, odbiory byly we wrzesniu zeszlego roku. Metraż 65m. Na fakturze mam zaliczke 616 zl a zuzycie 1749 zl za "centralne ogrzewanie - oplata zmienna". Faktura jest naliczona od listopada zeszłego roku do maja tego roku. Po wykończeniu chaty wprowadzilem sie tam w grudniu czyli praktycznie od momentu ktory uwzględnia faktura. Na fakturze mam napisane zuzycie za ten okres 15.89 GJ. Cena
  • Odpowiedz
@miro97: nie wiem, czy podzielniki są wymagane - chyba nadal możliwe jest takie rozwiązanie, że koszt bloku dzieli się na lokatorów zależnie od mkw. Pamiętam też przypadki, że w nowych blokach, gdzie jeszcze nie wszystko było sprzedane, lokatorzy mieli duże rachunki, bo płacili też za puste lokale. Jedyny sposób, żeby to ogarnąć, to wyjaśnienie z administratorem.
  • Odpowiedz
@miro97 w nowym budynku masz normalny, dokładny licznik. Jeżeli Twój nick zawiera datę urodzenia, to spytaj rodziców, a nie wykopków - kupili Ci mieszkanie a nie wyjaśnili jak działają opłaty? Zawyżenie wskazań licznika jest praktycznie niemożliwe. Po prostu przed tym jak odebrałeś mieszkanie deweloper nie grzał w ogóle i miałeś niskie prognozy, przez co zaliczki nie pokryły faktycznej kwoty do zapłaty.
Typowo mieszkanie w tym rozmiarze zużywa kilkanaście Gj rocznie (powiedzmy
  • Odpowiedz