@zapomnialemhaslo: @Jariii Jest hipoteza że chodzi o Nerona, zapis 666 w łacinie jest prawie identyczny jak Neron Cezar po hebrajsku. Sama biblia mówi o człowieku. Mógł to być taki "gryps", bo Neron chciał bogatego, pięknego Rzymu a chrześcijanie to była głównie biedota, która niwelowała mu wizję, dlatego przedstawiali go jako bestię przed którą sam szatan się kłania.
@Jariii: Choć osobiście mi właśnie wersja z wplecioną antyneronową propagandą wydaje się jakoś najbardziej spójna, do tego kilka wersetówpowyżej tego co cytowałem jest wzmianka o znaku bestii, będącym jej imieniem lub liczbą a sam tekst wydaje mi się ostrzeżeniem że tylko ci co poprą nerona będą mieli jakiekolwiek prawa, reszta zejdzie do podziemia.
I sprawia, że wszyscy: mali i wielcy, bogaci i biedni, wolni
@krytyk1205: Otóż to, no ale prawdziwy Polak katolik nie zna Pisma Świętego a wiara to u niego pójście w niedzielę do kościoła o-------m jak szczur na otwarcie kanału. Bo z życiem w wierze to oni wszyscy są na bakier...
@andrzej-roman: zgadzam się. Polski katolik swietszy od papieża. Własnej religii z reguły nie zna, Biblii nie czytał. Najbardziej chyba mnie rozwala wiara w czyściec który wymyślono dla potrzeb kupców Weneckich którym się nie podobało że dawali hajs kościołowi a słyszeli, że prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne niż bogacz dostanie się do nieba (jak widać polscy bogacze purpuraci albo wierzą w ta furtkę, albo nie chcą iść do nieba). No
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
zresztą nie do końca to też jest ustalone bo niektórzy twierdzą, że poprawne tłumaczenie to 616
Kαίσαρ Θεός (z gr. cesarz bóg) = 616 (20+1+10+200+1+100+9+5+70+200).
A tutaj, Boże ratuj! On ma szatański numer xdd.
Codzienna #bekazkatoli
Sama biblia mówi o człowieku. Mógł to być taki "gryps", bo Neron chciał bogatego, pięknego Rzymu a chrześcijanie to była głównie biedota, która niwelowała mu wizję, dlatego przedstawiali go jako bestię przed którą sam szatan się kłania.
Mieliśmy bestię z Tokio.
Teraz mamy też bestię z Warszawy
I sprawia, że wszyscy:
mali i wielcy,
bogaci i biedni,
wolni
No sam diabeł go tam w końcu wysłał ( ͡° ͜ʖ ͡°) Aż dziwne że te oszołomy o tym nie wspomniały.
@zapomnialemhaslo: no nie do końca bo to liczba człowieka
"Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba to bowiem człowieka"