Wpis z mikrobloga

@Kempes: oj ktoś w tv republika Pisma Świętego nie przeczytał(szok i niedowierzanie) bo 666 to number Bestii, a nie diabła

zresztą nie do końca to też jest ustalone bo niektórzy twierdzą, że poprawne tłumaczenie to 616
  • Odpowiedz
@zapomnialemhaslo: @Jariii Jest hipoteza że chodzi o Nerona, zapis 666 w łacinie jest prawie identyczny jak Neron Cezar po hebrajsku.
Sama biblia mówi o człowieku. Mógł to być taki "gryps", bo Neron chciał bogatego, pięknego Rzymu a chrześcijanie to była głównie biedota, która niwelowała mu wizję, dlatego przedstawiali go jako bestię przed którą sam szatan się kłania.

Tu jest [potrzebna] mądrość.

Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy:

liczba
damch - @zapomnialemhaslo: @Jariii Jest hipoteza że chodzi o Nerona, zapis 666 w łaci...

źródło: nero-caesar-666-e1404339527796

Pobierz
  • Odpowiedz
@Jariii: Pewnie tak, zresztą jak większość biblii niezbyt się skleja z badaniami historyków co do autorów i czasów powstania.
  • Odpowiedz
@Jariii: Choć osobiście mi właśnie wersja z wplecioną antyneronową propagandą wydaje się jakoś najbardziej spójna, do tego kilka wersetówpowyżej tego co cytowałem jest wzmianka o znaku bestii, będącym jej imieniem lub liczbą a sam tekst wydaje mi się ostrzeżeniem że tylko ci co poprą nerona będą mieli jakiekolwiek prawa, reszta zejdzie do podziemia.

I sprawia, że wszyscy:
mali i wielcy,
bogaci i biedni,
wolni
  • Odpowiedz
@krytyk1205: Otóż to, no ale prawdziwy Polak katolik nie zna Pisma Świętego a wiara to u niego pójście w niedzielę do kościoła o-------m jak szczur na otwarcie kanału. Bo z życiem w wierze to oni wszyscy są na bakier...
  • Odpowiedz
@andrzej-roman: zgadzam się. Polski katolik swietszy od papieża. Własnej religii z reguły nie zna, Biblii nie czytał. Najbardziej chyba mnie rozwala wiara w czyściec który wymyślono dla potrzeb kupców Weneckich którym się nie podobało że dawali hajs kościołowi a słyszeli, że prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne niż bogacz dostanie się do nieba (jak widać polscy bogacze purpuraci albo wierzą w ta furtkę, albo nie chcą iść do nieba). No
  • Odpowiedz