Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: doradca kredytowy z którego pomocy ja korzystałem, załatwił wszystkie papiery, w banku byłem tylko raz podpisać kredyt i jestem mega zadowolony. Prowizję wziął od banku, ale z warunków kredytu jakie mi wynegocjował to mi wychodzi, że jego pomoc była za darmo, bo z moją wiedzą wątpię abym sam takie ustalił. Stan cywilny jest raczej bez znaczenia, drugą osobą może być kolega, a nie żona i na jedno wyjdzie. Na
  • Odpowiedz
czy lepiej wziąć jako singiel, czy jako rodzina - w przypadku gdy partnerka obecnie nie pracuje, czy np lepiej wziąć ślub i jakie ma to znaczenie dla warunków kredytowych itd.

@mirko_anonim: Ślub nie ma wpływu na warunki cenowe kredytu, podobnie jak ilość osób będąca kredytobiorcami. W przypadku związku małżeńskiego bez rozdzielności majątkowej nie ma możliwości samodzielnego przystąpienia do kredytu. W sytuacji rozdzielności majątkowej lub braku ślubu można wybrać kto ma
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pośrednik kredytowy jest de facto sprzedawcą banku. Wielu z nich ma umowy z wszystkimi "dużymi" bankami lub przynajmniej kilkoma. Bankom to się opłaca, bo dzięki temu nie muszą mieć tak rozbudowanej własnej sieci sprzedaży ze stałymi kosztami. Standardowo pośrednik bierze około 2% wartości kredytu od banku.
I tak, pośrednik "sugeruje" tylko ofertę tych banków, z którymi współpracuje. Powinien być co do tego szczery. Ale ponownie - typowy pośrednik ma
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP):

Jak to działa, że doradca bierze pieniądze od banku? To jest na takiej zasadzie, że doradca jest powiązany z jakimś/jakimiś bankami i sugeruje klientom usługi tych właśnie banków?

@mirko_anonim: tak i nie, bo zauwaz, ze on zarabia tylko jak fizycznie dostaniesz kredyt - wiec pomoze Ci dostac kredyt, ktory dostaniesz. Rozne banki maja przerozne produkty kredytowe, podejscie do ryzyka, rozne wklady wlasne, roznie patrza na rozne
  • Odpowiedz