Wpis z mikrobloga

Osoby mireczkowe,

Ile teraz trzeba liczyć za wykończenie domu/mieszkania ze stanu deweloperskiego? W wersji dobrze, ale rozsądnie cenowo. Ktoś ostatnio wykańczał kwadrat/dom i mógłby się podzielić informacją?

#remontujzwykopem #nieruchomosci
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aerwin policz materiały które chcesz zużyć i pomnóż od 3-5 razy (koszt robocizny i rzeczy o których nie pomyślałeś)

Ciężko wróżyć też z fusów bo na przykład w samej kuchni na systemy możesz wydać 500 zł albo 10 tysięcy będzie mało.

Poza tym dom jest drożej wykończyć bo w mieszkaniu nie wykańczasz stref wspólnych i obejścia.
  • Odpowiedz
@Aerwin: 2k to tak bida wersja, tanie płytki, panele, meble z marketu, połowę robocizny robisz sam (np. malowanie), 4k za m2 to taka średnia półka, część mebli na wymiar, lepsze sprzęty, deska na podłodze, kamienne blaty, a powyżej to już sky is the limit. Dużo też zależy od metrażu bo w domu wychodzi trochę mniej za m2 niż w mieszkaniu. Najdroższa jest kuchnia i łazienki
  • Odpowiedz
@nika_blue wychodzi mniej za metr bo w te metry wliczają się przestrzenie gospodarcze, których w bloku nie urządza. Czyli wychodzi drożej bo musi wykończyć ww. pomieszczenia, do tego dolicz podjazd, ogrodzenie, ogród - dom to nie tylko przestrzeń mieszkalna, a deweloperzy często robią konieczne minimum.
  • Odpowiedz
@thorgoth: @PanieAreczku @PanKapibara nie wiem jak wy wykańczacie te mieszkania że wam tyle wychodzi ale spokojnie da się wykończyć 2k za metr z dobrych materiałów i mebli na zamówienie. Z drugiej strony jak czytałem, że ludzie płacą za robociznę 50k za wykończenie mieszkania 50m2 to może faktycznie dużo osób daje się naciągnąć na takie ceny
  • Odpowiedz
  • 2
@Wincyyyyj a kiedy ostatnio wykańczales? Bo chyba żyjesz cenami sprzed 2020 roku.

Meble na zamówienie - jedna większa szafa może Ci 10k pln zrobić. Robocizna - 50k Cię mocno dziwi? Może Trochę za drogo, ale rynkowa średnia poniżej 30k nie schodzi.

2k za metr to taki poziom od którego można próbować ale wyjdzie biednie. 3 już w miarę. Na podstawie mojego remontu z 2022r.
  • Odpowiedz
@Haiiro: no tak, zdaję sobie z tego sprawę bo właśnie wykańczam dom :) Ale podjazdu, ogrodzenia itp się nie wlicza w cenę wykończenia wnętrz, można nawet bez tego żyć jakiś czas
  • Odpowiedz
@nika_blue można, ale co to za życie - właśnie kończę ogrodzenie i to zamyka rozdział pod tytułem „sarna zjadła mi drzewo”. Za to pomieszczenia gospodarcze się wlicza i garaż, a to raczej robi się taniej bo po co komu marmury w garażu.
  • Odpowiedz