Wpis z mikrobloga

Prowizja za opłatę kartą to 19 i 23% ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Powiem wam że wcześniej nie zwracałem na to uwagi ale po kilku wpisach na twitterze czy wykopie jak mi knajpa nie wystawia paragonu to nie zostawiam napiwku.
Ogólnie staram się płacić wszędzie gotówką, nie brałem nigdy paragonów ale tak sobie policzyłem ostatnio. W knajpie zapłaciłem 300zł za obiad i w komentarzu wam wrzucę jaki "paragon" dostałem, im tak naprawdę w kieszeni zostało 100zł tylko dlatego że wystawili mi takie gówno.
100zł różnicy na jednym obiedzie x powiedzmy 50 dań w ciągu całego dnia bo wiadomo że część trzeba jednak nabić to jest nawet 5-10k pln zaoszczędzone dziennie, w miesiącu może to być i 50-100 tys złotych. Teraz weźmy knajpę która wszystko elegancko rozlicza, nabija na paragon itd. te 50-100 tys może dla nich zrobić różnicę czy być albo nie być na rynku.

#polska #restauracja #jedzenie #biznes #firma #foodporn
MrBeast - Prowizja za opłatę kartą to 19 i 23% ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) 
Powie...

źródło: GSSAOLaXQAAHgYB

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrBeast: Jakbym taką kartę zobaczyła to zapytałabym czy mogę wesprzeć jeszcze bardziej i przyjść ze swoimi składnikami, zrobić sobie obiad, wszystko posprzątać i zapłacić im 100 zł.
  • Odpowiedz
@MrBeast: Jeśli komuś ROZWALA, niszczy i #!$%@? BYZNES kurna prowizja operatora terminala, to znaczy że chleb jest sprzed 3 dni, woda nawet nie z kranu, a z kałuży, zaś pieczarki to lepiej jak w bombie u walaszka - kompost.

Generalnie obiad w takim BJEDNYM I WYKORZYSTYWANYM przez operatora kart płatniczych przybytku, zrobi wam z dupy pearl harbor xD
  • Odpowiedz
@not_me @Basiura89 bo restaurator to Caritas przecież i działa jak jadłodajnia dla ubogich xd

Może jeszcze jak po jedzonku jeden z drugim jaśniepan pójdą się wysrac to kelner anuska wyczyścić powinien papierem ładnie co?

Jak was nie stać na posiłki na mieście to kupujcie zapiekanki w biedronce i tyle.

Najzabawniejsze jest to, że takie same osoby potem drą ryja, że płace powinny być wyższe i że janusz żydzi na wszystkim
  • Odpowiedz
  • 10
@MrBeast a prosiłeś o paragon po opłaceniu tego podsumowania zamówienia? To jest generalnie standard, że najpierw otrzymujesz wydrukowany taki spis a następnie obsługa powinna dać paragon fiskalny. Tylko jakoś tak często zapominają o tej drugiej części.
  • Odpowiedz
@MrBeast nie bez powodu w czechach ostatnim miejscem gdzie zapłacisz kartą to bar. ;)

Ps. Terminal to miesięczne koszty i prowizja chyba 2-5%. No, ale to co nie wrzucane na kasę to jak piszesz. Minus VAT. Więc dlatego to się opłaca
  • Odpowiedz
wspolczuje wam malej wiedzy ekonomicznej. Restauracje sprzedaja na 8% a nie na 23% jak wam sie nastoletnie wykopki wydaje. Do tego dochodzi dochodowy ktory nie wynosi 19%, bo odliczyc mozna prawie wszystko. Nie chce mi sie pisac dalej. Pojdziecie do pracy to moze inaczej spojzycie na kwestie podatkow jak wam do knajpy wbije rodzinka 800+ dwa plus dwa ktora bedzie pila swoje napoje pod stolem a gowniaki zostawia syf
  • Odpowiedz
@MrBeast: dlatego jeżdżę na wakacje za granicę dzisiaj w Chorwacji za obiad dla 8 osób z napojami i 4 deserami zapłaciłem nie cale 80euro czyli plus minus 340zł
  • Odpowiedz
@gdziesomojeokulary

Zwyczajowo paragon drukuje się w momencie płatności. Technicznie to gdyby Ci przynieśli paragon a jakimś cudem nie zapłacisz to obowiązek podatkowy już powstał i trzeba by odprowadzić VAT od posiłku, który jest nieopłacony.
  • Odpowiedz
@murinius najczęściej spotkałem się z sytuacją, że kelner przynosi takie podsumowanie i pyta jaka płatność. Jeśli kartą to faktycznie razem z terminalem paragon a jeśli gotówką to razem z resztą paragon przynosił. Tak było najczęściej nie to, że zawsze.
Przy czym to tylko moje obserwacje.
  • Odpowiedz