Wpis z mikrobloga

Cały internet zas*any Wołyniem 24/7/365 od 2014 roku, jakieś billboardy porozstawiane, naklejki na samochodach, temat poruszany dosłownie co chwila przez polityków.

Chyba nie ma innej zbrodni przeciwko Polakom, której rany byłyby ciągle rozdrapywane, tak jak ma to miejsce w przypadku Wołynia. Ciekawe dlaczego? Nie wiem, choć się domyślam.

Ale według głównowykopka mamy do czynienia z jakąś propagandą próbującą ukryć ten temat przed polskimi Polakami z polskiej Polski.

#glownacontent #bekazprawakow #ukraina #wolyn #bekazkonfederacji
czerwonykomuch - Cały internet zas*any Wołyniem 24/7/365 od 2014 roku, jakieś billboa...

źródło: IMG_6338

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czerwonykomuch: Ja p------ę, to ci powiem dlaczego. Dlatego że każda inna zbrodnia na Polakach, tragedia narodowa ma należne państwowe upamiętnienie. Media pękają w szwach 1 sierpnia, 15 sierpnia czy nawet kiedy jest rocznica powstania w Getcie warszawskim. Nawet Jedwabnemu TVN poświęcił chyba całą ramówkę. Bosak był najwyższym przedstawicielem władz RP na obchodach, o ile można tak to nazwać. Reszta kładzie lachę, ewentualnie postuje jakiegoś tweeta. Nie ma godnego upamiętnienia, ekshumacji.
  • Odpowiedz
tórej rany byłyby ciągle rozdrapywane, tak jak ma to miejsce w przypadku Wołynia. Ciekawe dlaczego? Nie wiem, choć się domyślam.

@czerwonykomuch: ja ci powiem dlaczego, dlatego że ukraincy nigdy sie nie przyznali, nigdy nie przeprosili, nigdy nie pozwolili na ekshumacje i upamiętnienie. Dopóki tego nie zrobią to ta rana nigdy się nie zabliźni. A tego nie robią, ostentacyjnie ignorują temat, ignorują że ich bohaterowie zamordowali 60 tysięcy cywili
  • Odpowiedz
@jozef-dzierzynski: i c--j z tym, teraz maja ruskich na głowie, moze, pajace sie wstrzymacie z takimi wymaganiami? idz do putina i kwicz, zeby za katyń i 17 wrzesnia 1939 przeprosil. oczywiscie, tego nie bedziecie sie domagac, bo jestescie j------i onucami.
  • Odpowiedz
i c--j z tym, teraz maja ruskich na głowie, moze, pajace sie wstrzymacie z takimi wymaganiami?

@rzymski_ntp: przed ruskimi też nie byli chętni do pomocy

idz do putina i kwicz, zeby za katyń i 17 wrzesnia 1939 przeprosil. oczywiscie, tego nie bedziecie sie domagac, bo jestescie j------i
  • Odpowiedz
tragedia narodowa ma należne państwowe upamiętnienie

@Makavlani: A kiedy były ostatnio obchody rocznicy operacji Polskiej NKWD czy deportacji Polaków na Syberię? Jakoś nie pamiętam a to były tragedie w których ucierpiało więcej Polaków niż na Wołyniu.

Wołyń należy upamiętniać ale twierdzenie, że każda tragedia ma swoją pamięć to bzdura.
  • Odpowiedz
co byś nie kwiczał, jak byś nie skakał to faktem jest że rosjanie OFICJALNIE przeprosili za Katyń i wybudowano tam cmentarz

@jozef-dzierzynski: I co nam po tych przeprosinach jak Putin je odwołał i teraz u ruskich oficjalnie naucza się na lekcjach, że Katyń to robota Niemców?

Czyli co, mam rozumieć, że jak jakiś ukraiński prezydent przeprosi i postawi cmentarz a kolejny to odwoła i dalej będzie w szkołach uczył, że
  • Odpowiedz
Czyli co, mam rozumieć, że jak jakiś ukraiński prezydent przeprosi i postawi cmentarz a kolejny to odwoła i dalej będzie w szkołach uczył, że Wołyń to walka o wolność to będzie spoko no bo wcześniejszy przeprosił?

@nostalgiwolf: to będzie i tak więcej niż jest teraz. Bo aktualnie to ludzie odpowiedzialni za Wołyń dostają pomniki, muzea i są uznawani za bohaterów narodowych. Więc tak, niech chociaż raz przeproszą i postawią ten
  • Odpowiedz
@jozef-dzierzynski: wow, to dokładne jak w Kacapii pomniki są stawiane zbrodniarzom mordującym Polaków, a flaga odpowiedzialnego za to systemu radośnie sobie powiewa tu i ówdzie.

Ale tylko temat Wołynia jest grzany od 2014 roku, a od 2022 już w szczególności.

Ciekawe dlaczego tak się dzieje? Przecież Wołyń to - jakkolwiek źle to brzmi - zbrodnia w o wiele mniejszej skali od kacapskich czynów. Jak sądzisz?
  • Odpowiedz
wow, to dokładne jak w Kacapii pomniki są stawiane zbrodniarzom mordującym Polaków, a flaga odpowiedzialnego za to systemu radośnie sobie powiewa tu i ówdzie.

@czerwonykomuch: tak, rosja to zbrodniczy naród, dlatego tym bardziej szkoda że ukraińcy w sprawie Wołynia zachowują się gorzej od nich

Ale tylko temat Wołynia jest grzany od 2014 roku, a od 2022 już w
  • Odpowiedz