Wpis z mikrobloga

Jak przepisać mieszkanie spółdzielcze własnościowe? Mama chce mi przepisać mieszkanie, ale nie wiem za bardzo jak do tego tematu podejść. Wyrobiliśmy własnie dokumenty w spółdzielni, o przekształcenie tego mieszkania na własnościowe. Teraz mam dylemat, czy najpierw trzeba iść do notariusza, przepisać mieszkanie, później do sądu z dokumentami ze spółdzielni o wyrobienie KW tylko na mnie? Czy najpierw do sadu, później do notariusza? Jak będzie najszybciej? #nieruchomosci
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michal-saszak: Czasowo wyjdzie na to samo, zapłacisz za to jakoś dwie stówki więcej, a wszystko możesz ogarnać podczas jednej wizyty u notariusza. Darowizna + założenie KW
  • Odpowiedz
@trx87: Czyli z tymi dokumentami co teraz mam ze spółdzielni z przekształcenia na właśnościowe (one są na mame oczywiscie, bo ona kupowała te mieszkanie) to mamy iść do notariusza i on założy tam KW + zrobi darowizne?
Notariusz ma prawo zakładać kw? Nawet nie wiedziałem, dzięki.

Czy takim sposobem da się zrobić, żeby wykreślic mame z KW i tylko żebym ja sam tam był w tych księgach na tej jednej
  • Odpowiedz
@michal-saszak: Tak, dokładnie. Notariusz nie tyle zakłada księgę, co składa za Ciebie wniosek - ten sam który mógłbyś złożyć sam. Ja wolałem to zrobić przez notariusza bo raz że większa pewność że wszystko jest ok z dokumentami które mam, ale głównie dlatego że za te tam 150-200zł nie musiałem już nigdzie jeździć nic składać itd.
  • Odpowiedz
@trx87: Super, bardzo dziękuję. Tylko jeszcze ostatnie pytanie, chyba że nie wiesz to zadzwonie gdzieś do notariusza.

Możemy zrobić, żeby tylko na mnie założył tą KW? Bo starając się o kredyt musze być tam sam. Dziękuję i miłego dnia :D
  • Odpowiedz
@michal-saszak: Tak, jak najbardziej. Robicie darowiznę nieruchomości z mamy na Ciebie i potem składacie wniosek o otwarcie KW. Jako że po darowiźnie jesteś jedynym właścicielem to w KW też jesteś tylko Ty.
  • Odpowiedz
@trx87: Super, potrzebuje tego do kredytu hipotecznego/pożyczki pod zastaw. Tak dla kogoś, jak na to trafi to w PKO można bez problemu wziąć taką pożyczkę nawet jak w KW będą wpisane inne osoby. Wystarczy że wyrażą zgodę i można przystąpić samemu do kredytu.

To miłego dnia i dzięki.
  • Odpowiedz
@michal-saszak: Jeżeli wystarczy zdolności kredytowej to możesz rozważyć zakup od mamy. Normalny kredyt hipoteczny ma lepsze oprocentowanie niż pożyczka hipoteczna, a część banków bez problemu finansuje transakcje rodzinne.
  • Odpowiedz
@michal-saszak pamiętaj jednak że samo zaświadczenie od spółdzielni może być nie wystarczające. Wczensiej dopytaj notariusza jakich dokumentów do przeniesienia własności potrzebuje. Bo przy spółdzielni dochodzą jeszcze kwestie gruntów :) a jak to jest nie daj Boże Kraków, to poza zaświadczeniem że spółdzielni, sąd będzie wymagał do założenia KW wszyskich poprzednich aktów nabycia mieszkania wraz z przydziałem - co bywa trudne do zdobycia.
  • Odpowiedz
@trx87: Rozumiem, a jeszcze pytanie, czy jak jakby mama poszła tylko do sądu, żeby założyli KW, mama będzie właścicielem, a ja będę dopisany tam do KW? Czy sąd nie pozwoli na to, żeby mnie tam dopisać jak nie jestem właścicielem? Koszt to 300zł, tylko czy to ma prawo tak zadziałać? Bo na nieruchomości mi nie zależy, żeby była już na mnie, tylko najbardziej na wzięciu kredytu na tą nieruchomość, a
  • Odpowiedz
@michal-saszak: jak kw jest tworzona to nikt ci tam nie zrobi wpisu do momentu az sad nie przydzieli numeru KW.

Trzeba isc do notariusza i on zlozy wniosek o darowizne + zalozenie KW i wtedy w nowej KW beda odpowiednie wpisy. To jest najlepsze wyjscie bez wielkich kombinacji.
  • Odpowiedz