Aktywne Wpisy
Habebok +32
Hejka Mircy i Mirabelcy!
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
mickpl +329
Przejżałem tik-toki, płacze, twittera i chciałbym zapytać o której dokładnie wjeżdżają do nas ci Rosjanie, bo chciałbym się jeszcze spakować.
#usa
#usa
#kiciochpyta #informatyka #linux
@fervi: no na planowany budżet to... może tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Rustyyyy: Jeszcze jakby te GPU od AMD działały dobrze xD
@horus666: tak, ale teraz masz dwa GPU w laptopie a to dalej jest s---------e przez nvidię xD
Bierz bez dGPU albo jesli już to z AMD, chociaż jak dla mnie dGPU jest bez sensu w laptopie i lepiej eGPU ogarnąć.
@Kryspin013: tak, ale teraz masz dwa GPU w laptopie a to dalej jest s---------e przez nvidię xD
Technicznie w Linuksie jest s---------e. Niby masz dwa GPU, ale przełączanie się jest lipne. Z Vulkanem fajnie działa (lepiej)
@fervi: na amd, nie na nvidii. Sprawdzałem to nawet przez egpu.
Myślę, że najbardziej "sensowne" wsparcie GPU pod Linuksem to będzie jak będzie można wybebeszyć Androida w taki sposób, by odpalał Linuksa albo podobne cudo. Tam się firmom chce optymalizować sterowniki i walczyć o klienta.
@fervi: jak pisałem, na amd działało git
@fervi: wydajnościowo nie mam porównania, natomiast jeśli chodzi o przełączanie to jeśli dobrze pamiętam działało mi to automatycznie, lub sam mogłem wymusić zmiennymi. Z nvidią musiałem się przelogować a gratisowo mi sprawiało, że jak miałem odpięte egpu to x'y mi nie działały xD
Gorzej jak gra jest źle napisana i odpala się na słabszym GPU, to musisz jakieś vklayerchooser czy cośtam kompilować.
Wydaje mi się, że od chyba 5 lat rozwiązali problem z tym przelogowywaniem, ale ręki uciąć nie dam.
Ale no - ja sam uznałem, że w sumie
@fervi: A co jest nie tak z AMD?
Zalety: Działa
Wady: Szkoda, że działa
Działają całkiem git, ale zauważalnie gorzej niż na Windowsie. Przełączanie grafik działa słabo, gdy Nvidia próbuje udawać, że coś robi, by było lepiej, to AMD ma w------e. Sterowniki potrafią mieć dziury i chyba do tej pory SR-IOV nie jest wspierane przez AMD, chociaż kiedyś było.